Roditelji sve češće odbijaju da vakcinišu decu

Izvor: Blic, 20.Dec.2014, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji sve češće odbijaju da vakcinišu decu

Sistemskom vakcinacijom trebalo bi da bude obuhvaćeno 95 odsto dece, ali to nije tako, jer roditelji u Srbiji sve češće odbijaju da vakcinišu decu, izjavila je načelnica Odeljenja Instituta za javno zdravlje Srbije za nadzor nad vakcinama i za imunizaciju Goranka Lončarević.

- Vakcinacija je zakonski obavezna, ali pre svega najbezbednija mera za prevenciju bolesti - poručila je doktorka Lončarević, navodeći da stručnjaci upozoravaju da nevakcinisanje ugrožava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i kolektivni imunitet.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u Evropi svake godine umre više od 30.000 dece upravo od bolesti koje se vakcinacijom mogu sprečiti.

- Roditelji ne treba da se plaše vakcine - poručila je Lončarevićeva za RTS.

Ona je navela da su uzroci manjeg broja vakcinisanih zdravstvena struka, ali i drugi faktori poput neproverenih informacija na internetu i drugim sredstvima informisanja, koji roditelje dovode u dilemu.

Ona upozorava da u slučaju da roditelj odbije da vakciniše dete sledi novčana kazna u skladu sa zakonom.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.