Ratna aplikacija izraelskog dečaka

Izvor: B92, 22.Nov.2012, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ratna aplikacija" izraelskog dečaka

Jedan dečak sa juga Izraela smislio je inovativnu aplikaciju koja korisnike obaveštava svaki put kada se na teritoriju njegove zemlje ispale palestinske rakete.

Nezvanični sistem upozorenja pod nazivom “Color Red” (Crvena boja) ideja je 13-godišnjeg Lirona Bara, a naziv je dobio izraelskom sistemu upozorenja od raketnih napada.

Na osnovu njegove zamisli, dobrovoljac Kobi Snir je razvio aplikaciju koja na hebrejskom korisnicima iPhone uređaja šalje upozorenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svaki put kada dođe do vazdušne opasnosti.

Takođe, ona nudi mapu lokacija najbližih skloništa.

Izrael ima sofisticirani sistem upozorenja, antiraketni odbrambeni sistem “Čelična kupola” i brojne sirene za označavanje vazdušne opasnosti, ali građani koji rade u zatvorenim prostorijama često ne čuju upozorenja.

Aplikacija bi tako nekim ljudima mogla dati nešto više vremena da dođu do skloništa.

Kada neko dobije obaveštenje “Color Red”, prikazana mu je i štoperica koja meri vreme od početka signala za vazdušnu opasnost.

Pukovnik Avital Lajbovic kaže da neki građani imaju svega 15-tak sekundi da pronađu sklonište, tako da je svaki prenosivi uređaj ovog tipa i više nego dobro rešenje.

Osim ove aplikacije koja je namenjena samo korisnicima iPhone-a, Izraelci koji imaju iPhone i Android uređaje mogu koristiti i Secure Spaces, koja predstavlja spisak svih sigurnih zona na osnovu GPS podataka i Google mapa.
Pogledaj vesti o: iPhone

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

'Ratna aplikacija' izraelskog dečaka

Izvor: medio.rs, 22.Nov.2012

Jedan dečak sa juga Izraela smislio je inovativnu aplikaciju koja korisnike obaveštava svaki put kada se na teritoriju njegove zemlje ispale palestinske rakete.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.