Premijera filma Sjene u Domu omladine

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera filma "Sjene" u Domu omladine

Premijera filma "Sjene", mladog reditelja Miloša Ljubomirovića, biće održana sutra uveče u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Film "Sjene" je master rad Miloša Ljubomirovića na Fakultetu Dramskih umetnosti, koji je proistekao iz ideje da se na pravi način da doprinos obeležavanju stogodišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata.

Težište filma je na austrijskom čuvaru češke nacionalnosti, Františeku Leblu i jednoj neprospavanoj noći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle Velikog rata u kojoj on evocira uspomene na boravak Mladobosanaca u Terezinu.

Prisećanje na mučenja u kojima je učestvovao u periodu od skoro četiri godine boravka Gavrila Principa i drugova u tamnici Terezin i razgovore Principa sa psihijatrom Papenhajmom, u Leblu stvaraju osećaj krivice koji ga polako odvlači u stanje gde se teško razgraničava stvarnost od fikcije.

Svakim događajem koji izranja iz prošlosti Lebl sve više spoznaje istinu i u njemu se javlja želja za iskupljenjem.

Glumačku ekipu čine Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Aleksandar Radojičić, Dragan Petrović Pele i Luka Mijatović.

Povodom premijere filma, biće održana i tribina na kojoj će pored Ljubomirovića, učestvovati scenarista Srđan Banović, književnik i saradnik na scenariju Muharem Bazdulj, kao i istoričar Čedomir Antić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.