Odloženo pokretanje pogona u Petrohemiji i Azotari

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo pokretanje pogona u Petrohemiji i Azotari

Planiran start pogona energetike u HIP Petrohemiji u Pančevu odložen je zbog restrikcije isporuke ruskog gasa Srbiji, saznaje nezvanično agencija Beta.

Zvanična potvrda nije dobijena, jer direktor kompanije Velimir Unković nije dostupan.

Petrohemija je prethodnih meseci bila u remontu, i trebalo je da krajem ove nedelje počne s pokretanjem pogona.

Sličnih problema ima i u pančevačkoj Azotari, gde je nakon remonta odložen start najvažnijeg pogona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Amonijak, koji je bio planiran za utorak, 28. oktobra.

Azotara troši nešto više od milion kubnih metara gasa dnevno, jer je on osnovna sirovinu za proizvodnju mineralnih đubriva.

Ministar rudarstva i eneregetike Aleksanadar Antić danas je novinarima rekao da nema industrijskog postrojenja u Srbiji koje, zbog restrikcija u isporuci ruskog gasa, radi smanjenim kapacitetom.

"Početak rada pogona Petrohemije, posle remonta, planiran je za početka novembra i ta fabrika će imati potrebne količine gasa", istakao je Antić.

Petrohemija, kako je dodao, za isporučeni gas duguje Srbijagasu 200 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.