Izvor: Nezavisne Novine, 25.Maj.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Zeland postao 11. svemirska sila

Osim divne prirode i nestvarnih pejsaža, koji su poslužili kao savršena scenografija za filmske adaptacije "Gospodara prstenova", Novi Zeland je postao i svemirska sila, odnosno 11. zemlja koja je lansirala raketu u svemir.

Lansiranje rakete kompanije Rocket Lab ujedno je i prvi put da je orbitalni projektil poletio sa lansirne rampe na privatnom posjedu.

Zbog lošeg vremena, lansiranje je odlagano tri dana. U četvrtak uveče, međutim, poletjela je iz Hoki Beja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sjevernom ostrvu i stigla u svemir za tri minuta.

Rocket Lab je američko-novozelandska kompanija, a polijetanje 17 metara dugačke rakete opisano je kao veliki uspjeh i važan prvi korak u lansiranju jednokratkih raketa za nošenje malih satelita i drugih tereta.

Kompanija planira da krajem godine počne sa čestim komercijalnim lansiranjima raketa.

"Bio je to sjajan let", rekao je izvršni direktor kompanije Piter Bek, dodajući da raketa, nažalost, nije stigla potpuno u orbitu Zemlje.

"Ispitaćemo zašto. Uspješno lansiranje na našem prvom pokušaju, međutim, nas stavlja u snažnu poziciju da ubrzamo komercijalnu fazu našeg programa, počnemo da prevozimo mušterije u orbitu i otvorimo svemir za biznis", istakao je Bek.

Rocket Lab se nada da će do kraja godine njihove rakete u orbitu moći da prevezu i do 150 kilograma tereta na visinu od 500 kilometara.



(RTS)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.