Lavrov i Fabijus danas u Beču na pregovorima o Iranu

Izvor: Blic, 23.Nov.2014, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov i Fabijus danas u Beču na pregovorima o Iranu

Šefovi diplomatije Francuske i Rusije Loran Fabijus i Sergej Lavrov danas stižu u Beč na pregovore o iranskom nuklearnom programu.

Lavrov će stići u Beč večeras, a Fabijus će u Beč sleteti oko 19 sati po lokalnom vremenu. U Jelisejskoj palati su juče tim povodom održane konsultacije o problemu iranskog nuklearnog programa.

Iran i šest svetskih sila (pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka) možda će razmotriti produžetak pregovora o iranskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nuklearnom programu, ako ne postignu konačni sporazum do isteka roka 24. novembra, javlja iranska agencija ISNA.

Član iranske delegacije u pregovorima u Beču izjavio je da će učesnici pregovora postići neki politički dogovor o opštim pristupima, ali ne i detaljni konačni sporazum o teheranskom nuklearnom programu.

Taj izvor tvrdi da nije moguće postići konačni sporazum do 24. novembra zbog nedostatka vremena i mnogih nerešenih pitanja, prenosi TASS.

- Pokušavamo da se dogovorimo o opštim aspektima sporazuma, uključujući stepen obogaćivanja uranijuma, broj centrifuga, uslove sporazuma, načine za ukidanje sankcija, regulaciju nuklearnih postrojenja u Araku i Fordou - kazao je izvor.

Obe strane su spremne da postignu sporazum iako imaju samo još jedan dan.

- Mi ćemo se vratiti za pregovarački sto posle nekog vremena da bismo utanačili detalje sporazuma koji sada ne može biti potpisan zato što nemamo dovoljno vremena da rešimo složena pitanja tehničkog karaktera - kazao je iranski diplomata.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetske sile pregovaraju sa Iranom o produžetku razgovora

Izvor: VOA, 23.Nov.2014

SAD i druge svetske sile, koje pokušavaju da pregovorima postignu sporazum sa Iranom o ograničenju nuklearnog programa Teherana, sada nastoje da produže te razgovore i posle sutrašnjeg kranjeg roka...Jedan visoki američki funkcioner navodi da je državni sekretar Džon Keri sugerisao produženje...

Nastavak na VOA...

Odlažu se pregovori o nuklearnom programu u Iranu

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 15:00

Očekuje se da će Iran i šest svetskih sila danas odložiti pregovore o iranskom nuklearnom programu koji će biti nastavljeni sledećeg meseca, verovatno u Omanu, pošto u najnovijoj rundi pregovora nije postignut konačni sporazum, rekao je izvor blizak pregovorima...Detalji o odlaganju i nastavku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.