Korišćenje kompjutera podmlađuje

Izvor: Blic, 02.Sep.2015, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korišćenje kompjutera podmlađuje

Upotreba kompjutera i mobilnih telefona mogla bi da objasni zbog čega su starije osobe sada četiri do osam godina "kognitivno mlađe" u odnosu na njihove vršnjake pre desetak godina, pokazali su rezultati novog istraživanja koje je objavljeno u časopisu "Intelidžens".

U istraživanju Međunarodnog instituta za primenjenu sistemsku analizu (IIASA) korišćeni su podaci prikupljeni u Engleskoj i Nemačkoj o stanovnicima starijim od 50 godina, od kojih su neki testirani 2006. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine, a 3.000 je testirano šest godina kasnije. Uzeti su u obzir faktori kao što su obrazovanje, pol i zdravlje, preneo je portal Kvarc (Quartz).

"Mi znamo da je kvocijent inteligencije (IQ) u porastu već nekoliko decenija", rekla je istraživačica IIASA Valeria Bordon dodavši da su testovi obuhvatili "širok spektar kognitivnih sposobnosti".

Kontinuirani porast IQ-a nazvan je Flin efekat i primećen je 1930-ih godina, a objašnjen je time što je ljudima olakšan pristup boljem obrazovanju, ishrani i zdravstvenoj zaštiti.

Mala, ali kontinuirana poboljšanja omogućila su ljudima da se uključe u mentalno stimulativnije aktivnosti, unapređujući svoje kognitivne mogućnosti, a samim tim i rezultate na IQ testovima. To uključuje i test simbola i cifara koji meri sposobnost korelacije predmeta, test nabrajanja životinja i test za merenje fluidne inteligencije koja se odnosi na rešavanje problema.

Po istraživanju, oni sa oko 60 godina bolje su prošli 2012. godine nego njihovi vršnjaci testirani 2006. godine.

"U mnogim slučajevima pedesetdvogodišnjaci u 2006. godini imali su isti rezultat kao šezdesetogodišnjaci 2012. godine", rekla je Valeria Bordon za Kvarc.

Ona je dodala da se mnogo ne razlikuje nivo obrazovanja te dve grupe, ali su primetili da je "upotreba kompjutera i mobilnih telefona doprinela promeni".

Bordon smatra da rezultati istraživanja ukazuju da je upotreba tehnologije doprinela poboljšanju mentalne sposobnosti.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Korišćenje kompjutera podmlađuje

Izvor: B92, 02.Sep.2015

Upotreba kompjutera i mobilnih telefona mogla bi da objasni zbog čega su starije osobe sada četiri do osam godina "kognitivno mlađe" od njihovih vršnjaka pre desetak godina, pokazali su rezultati novog istraživanja koje je objavljeno u časopisu "Intelidžens"...U istraživanju Međunarodnog instituta...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.