Izraelci tužili Hamas Hagu zbog vansudskih pogubljenja

Izvor: Blic, 04.Sep.2014, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelci tužili Hamas Hagu zbog vansudskih pogubljenja

Jedna izraelska organizacija za ljudska prava podnela je u sredu pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu tužbu za ratne zločine protiv glavnog lidera Hamasa Halida Mašala zbog pogubljenja Palestinaca bez suđenja, tokom rata u Gazi ovog leta.

Halid Mašal

Prema tužbi, Mašal, koji upravlja radikalnim pokretom Hamas iz izgnanstva, znao je za pogubljenja i aktivno ih je ohrabrivao i podržavao.

Hamas je odbio da komentariše ove navode.

Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << letošnjih borbi Hamasa sa Izraelom u pojasu Gaze, desetine Palestinaca je pogubljeno.

U to vreme je palestinski Centar za ljudska prava pozvao je na hitnu obustavu ubistava koje je nazvao "vansudskim egzekucijama".

Izraelska bezbednosna služba Šin bet nastavila je da vodi mrežu doušnika u Gazi, pošto se Izrael povukao sa njene teritorije 2005. Agencija AP navodi da nije jasno da li su ti koje je Hamas ubijao radili za Izrael ili ne.

Hamas je nedavno podrzao odluku Palestinske Samouprave da se priključi Međunarodnom krivičnom sudu, kako bi mogla da goni Izraelce, ali Palestinci još nisu članovi tog tela.

"Mašal je jordanski građanin i Jordan je članica Međunarodnog krivičnog suda", rekla je Nicana Daršan-Lajtner iz izraelske organizacija za ljudska prava.

Ta grupa je ranije dobila parnice protiv Irana, Sirije i drugih, jer su podržavali palestinske ekstremiste koji su ubijali civile u bombaškim i drugim napadima.

Prema sajtu El Madžd, bliskom bezbednosnim službama Hamasa, ubijen je 21 kolaboracionist.

Grupa za zaštitu ljudskih prava iz Gaze tvrdi da ih je bilo najmanje 24, dok izraelska grupa kaže da se radi o 38 Palestinaca.

Palestinci su pozivali da Izraelci budu optuženi za ratne zločine zbog velikog broja civila koji su ubijeni tokom sukoba u Gazi.

Prema procenama UN i Palestinaca, u sukobima u Gazi je poginulo 2.100 Palestinaca, od čega su tri-četvrtine bili civili.

Na izraelskoj strani, poginulo je 66 vojnika i šest civila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.