Izložba o Ljubici Cuci Sokić u Konaku kneginje Ljubice

Izvor: Blic, 21.Dec.2014, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o Ljubici Cuci Sokić u Konaku kneginje Ljubice

U Konaku kneginje Ljubice u utorak, 23. decembra, u 19 sati biće otvorena četvrta u nizu izložbi iz serije "Interpolacije", najavljeno je iz Muzeja grada Beograda.

Interpolacije 4: Ljubica Cuca Sokić -Tragovi osobenog kreativnog prostora, autorski su projekat mr Nade Seferović i organizovane su povodom 100 godina od rođenja velike umetnice.

Ljubica Cuca Sokić trajno je obeležila likovnu scenu Beograda. Pripadala je samom jezgru beogradskog likovnog kruga, sa kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je naš grad zakoračio u jedno sasvim novo, savremeno, internacionalno polje likovnog stvaralaštva.

Muzej grada Beograda ovom izložbom želi da na dostojan način obeleži sećanje na tu značajnu umetnicu i predstavi tragove njenog plodnog, skoro osam decenija dugog stvaralačkog rada.

Poznata slikarka je na beogradskoj Umetničkoj školi, nastavnički tečaj studirala od 1930. do 1934. godine kod Bete Vukanović i Ljube Ivanovića, a akademski tečaj od 1934. do 1936. kod Ivana Radovića.

U Parizu je boravila od 1936. do 1939. godine, a prvi put je izlagala 1937. u Galerie de Paris sa grupom jugoslovenskih umetnika.

Prvu samostalnu izložbu slika, grafika i crteža imala je dve godine kasnije u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

Jedan je od osnivača grupe Desetorica (1940) sa kojom iste godine izlaže u Beogradu i Zagrebu, a radila je kao profesor na Akademiji (Fakultet) za likovne umetnosti u Beogradu.

Za dopisnog člana SANU izabrana je 1968, a redovnog 1978. godine. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnica je brojnih nagrada.

Nakon smrti Ljubice Cuce Sokić u januaru 2009. godine, objavljena je monografska studija o pastelima pronađenim u njenom ateljeu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.