Filaret: Ovakvu Crkvu ne priznajem

Izvor: Blic, 30.Avg.2014, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filaret: Ovakvu Crkvu ne priznajem

Vladika mileševski Filaret na svečanosti povodom Velike Gospojine u manastiru Dovolja kazao je da ni crkva nije što je nekad bila.

Ovo je neka nova crkva koju on lično ne priznaje, dodao je Filaret, „i neće je priznavati, već će učiti pastvu onako kako su ga učili njegovi profesori i patijarh German“.

- Crkva se promenila. Nije ovo ona crkva patrijarha Germana - kazao je Filaret i dodao da za nekoliko godina neće više biti Crnogoraca u Crnoj Gori, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neće biti Srbijanaca u Srbiji, „bićemo nacionalan manjina“.

Zapitao je i ko je to imao hrabrosti da Rusiji uvodi sankcije, misleći na vlast u Crnoj Gori, da je to „bruka i sramota, ali je to tako ko obraza nema, Boga se ne boji, ljudi se ne stidi“.

- To ti je tako isto i u državi i u crkvi i u politici - zaključio je Filaret i naglasio da njemu ne treba Vatikan.

Treba razgovarati sa istokom i zapadom, rekao je vladika, ali kad pijete kafu i rakiju gledajte s kim pijete, jer se to uvek pije sa prijateljem a ne sa neprijateljem, koji će vam uvek podvaliti.

- Ne umete ništa drugo kazati nego Evropska unija, kažite nekad i Rusija majka - kazao je Filaret i dodao da nema ništa protiv EU, ali da ona ima sve više problema i jada.

Sedam škola bez prvaka

Filaret je napomenuo da se u njegovoj eparhiji u Srbiji u sedam škola nijedno dete nije upisalo u prvi razred prošle godine, ali da situacija ni u Crnoj Gori nije bolja. „Nemamo moralno pravo da se ljutimo na Albance što su zaposeli Kosovo, ali Kosovo možemo vratiti za 21 godinu bez ispaljenog metka na isti način na koji su ga Albanci zauzeli, a to je povećanjem nataliteta“, dodao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.