FiiO X1 2nd gen

Izvor: Hi-Files.com, 23.Mar.2017, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FiiO X1 2nd gen

Iako je s pojavom modela M3 izgubio status entry-level prenosivog plejera u ponudi kompanije FiiO, X1 i dalje predstavlja sasvim pristupačan džepni hi-fi.

Kineska kompanija već nekoliko godina unazad krupnim koracima napreduje ka vrhu u kategoriji prenosivih audio-uređaja, a vesti o predstavljanju novih modela stižu prilično često. Zahvaljujući zvaničnom prisustvu na domaćem tržištu, bili smo u prilici da testiramo gotovo sve plejere i nekoliko pojačala za slušalice, a sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << je pred nama druga generacija prenosivog plejera X1.

Monolitna konstrukcija

FiiO X1 druge generacije isporučuje se u kompletnom pakovanju, koje obuhvata USB kabl, zaštitni silikonski omotač i folije za prednji panel, kao i uputstvo za upotrebu. Pored toga, u pakovanju se nalaze nalepnice za oblepljivanje uređaja u imitaciji karbona crne i bele boje, što predstavlja zanimljiv dodatak ukoliko želite da izmenite izgled svog plejera ili sakrijete eventualne ogrebotine nastale nakon duže eksploatacije.

FiiO X1 pruža sveobuhvatan kvalitet tokom reprodukcije, a slušanje muzike predstavlja istinsko uživanje.

Novi X1 zadržao je gabarit, postavku tastera i dimenzije ekrana kao prva generacija, pa se na prvi pogled kao jedina razlika ističe crna površina prednjeg panela, bez obzira na boju ostatka kućišta. Ipak, crni panel visokog sjaja sadrži jednu od najvećih promena jer je poznata rotaciona komanda s gumiranom površinom zamenjena kružnim panelom osetljivim na dodir. Centralni i četiri okružujuća tastera izrađeni su od aluminijuma, kao i ostatak kućišta, pa plejer savršeno leži u ruci i odaje utisak izuzetne čvrstine. Pored komandi na prednjem panelu, nailazimo još na tastere za uključivanje i kontrolu glasnoće na levom boku, dok je donja strana rezervisana za 3,5-milimetarski audio-izlaz, ležište za mikro-SD karticu i mikro-USB port za punjenje baterije, prebacivanje audio-fajlova i ažuriranje firmvera.

Kao kod svih FiiO plejera, u unutrašnjosti modela X1 nalaze se prilično elaborirana tehnička rešenja, bez posebnih eksperimenata u pogledu odabira komponenti. Za pokretanje sistema zadužen je SoC (System on Chip) procesor Ingenic JZ4760B s taktom na 600 megaherca, a na poziciji D/A konvertera nalazi se 32-bitsko kolo Texas Instruments PCM5242. U analognoj sekciji nalaze se operacioni pojačivači Texas Instruments OPA2322, dok je kao pojačalo za slušalice upotrebljeno kolo Intersil ISL28291. Takođe, jednu od značajnih novina predstavlja dodavanje blutut povezivanja, za šta je zaduženo kolo F1C81 proizvođača F1 Media.

Uživanje u muzici

Tokom upotrebe, prvo primećujemo logičan raspored komandi, preuzet od drugih FiiO plejera, koji dozvoljava potpuno intuitivno korišćenje svih važnijih funkcija. Dimenzije ekrana dovoljne su za neometano krstarenje menijima, a rezolucija obezbeđuje jasan prikaz svih znakova. Nova kružna komanda osetljiva na dodir pruža prijatniji osećaj od starog gumiranog točka, ali odsustvo povratne informacije pri okretanju zahteva navikavanje, pa korišćenje u početku može biti frustrirajuće. Testirani plejer nudi se u tri boje (silver, black i rose gold), a dodatna personalizacija omogućena je pomoću pomenutih nalepnica, kao i odabirom jedne od pet kolornih šema za displej. X1 nije opremljen internom memorijom, već se za skladištenje audio-fajlova koristi samo mikro-SD kartica, a podržani kapacitet iznosi do 256 gigabajta. Interna baterija od 1.800 miliamper-sati pruža odličnu autonomiju, za koju proizvođač navodi da iznosi do 12 sati, a X1 se može koristiti i kao power bank za punjenje drugih mobilnih uređaja.

Već nakon kraćeg slušanja, X1 druge generacije predstavlja se kao džepna sprava sasvim ozbiljnog zvuka. Iako nije šampion u pogledu rezolutivnosti, novi X1 donosi poboljšanje u odnosu na prethodnika, a zvuk je prilično transparentan. Detalji su prisutni u pravoj meri kako bi pružili neophodne informacije, ali bez skretanja pažnje s toka muzike – jer upravo je sjajna muzikalnost jedna od glavnih karakteristika ovog plejera. Album “Communique” benda Dire Straits predstavljen nam je savršeno prirodno, sa odlično odmerenom prostornošću i širinom scene koja “ne izlazi iz glave” i ne ostavlja neprirodan utisak. Lirski zvuci gitare ispraćeni su besprekorno prikazanim i vremenski odmerenim odjekom, uz odlično definisane, ali mekane basove. Način na koji X1 barata najnižim tonovima zaista je za svaku pohvalu: uprkos snažnom udarcu i izraženom prisustvu, basovi nikada ne preuzimaju dominantnu ulogu u prezentaciji, tonovi su sjajno uobličeni, a definicija prisutna do samog dna. U ovom pogledu, jedinu granicu predstavljaju mogućnosti slušalica.

Zahvaljujući sedmopojasnom ekvilajzeru, zvuk se može prilagoditi afinitetima korisnika, ali bili smo više nego zadovoljni reprodukcijom sa isključenim EQ sistemom. Pored zaista odličnog basa, X1 pruža srednje tonove izražene dubine i prostornosti, s potpuno jasnim prikazom i bez gubljenja kontrole tokom veoma kompleksnih deonica. Višeslojni prikaz nastavlja se u gornjem delu spektra, s transparentnim i vazdušastim visokim tonovima, pa je celokupna zvučna slika odlično usklađena. Ukupno, FiiO X1 pruža sveobuhvatan kvalitet tokom reprodukcije, a slušanje muzike predstavlja istinsko uživanje, kako i treba da bude.

Bolji od prethodnika

X1 nove generacije donosi zaista brojna poboljšanja u odnosu na prethodni model, što nije uvek slučaj. Iako kvalitetnije DAC kolo predstavlja najveće pojedinačno unapređenje, tu su i neznatno veća baterija, podrška za dvostruko više memorije i tasteri na boku redizajnirani za lakše raspoznavanje na dodir. Dodavanje blutut veze predstavlja pravi potez i u velikoj meri poboljšava funkcionalnost, pa se X1 može koristiti bez kabla tokom sportskih aktivnosti, kao i bežično povezati s blutut zvučnicima ili audio-sistemom u automobilu. Ipak, ukoliko blutut nije na raspolaganju, za povezivanje sa eksternim audio-sistemom može se upotrebiti izlaz za slušalice. Stoga se FiiO X1 druge generacije predstavlja kao veoma kvalitetan uređaj visoke upotrebne vrednosti i nezamenljiv komad audiofilske opreme tokom boravka van kuće.

PLUS

Izuzetno kvalitetna izrada.

Elaborirana tehnička rešenja.

Muzikalna i sveobuhvatna reprodukcija.

Slojevit i transparentan zvuk.

MINUS

Nova kružna komanda zahteva navikavanje.

Ne podržava aptX.

Nastavak na Hi-Files.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.