EFF: Microsoft ozbiljno krši privatnost korisnika

Izvor: B92, 24.Avg.2016, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EFF: Microsoft ozbiljno krši privatnost korisnika

Nove, prilično ozbiljne optužbe poslate su na adresu Microsofta, ovaj put zbog operativnih sistema Windows 10.

Fondacija za eleketronske granice (EFF), međunarodna neprofitna organizacija čiji je primarni zadatak "obrana prava pojedinca u digitalnom svetu" navodi da Microsoft, "načinom distribucije i agresivnom politikom nadogradnje poslednje verzije svog operativnog sistema ozbiljno krši pravo na izbor, ali i pravo na anonimnost i privatnost korisnika".

EFF objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Microsoft odlučio da ignoriše pravo pojedinca na izbor, jednostavno ga "primoravajući da instalira Windows 10", ali je daleko veći problem to što instalacijom OS Windows 10 sa svakog računara ka Redmondu putuje nikad veća sakupljena količina privatnih korisničkih podataka.

Iako je praksa prikupljanja podataka postojala i ranije, EFF smatra da je ovaj put ipak reč o nečemu sasvim drugom, opasnijem i problematičnijem nego bilo šta do sada.

Naime, EFF navodi kako Windows 10 sakuplja i šalje sledeće podatke prema Microsoftu: tekstualne unose, glasovne unose, unose dodirom, telemetrijske podatke o korišćenju računara, lokacijske podatke, sve web stranice koje su korisnici posetili...

Naročito je, smatra EFF, problematično sakupljanje i slanje telemetrijskih podataka - o tome kada ste, kako i na koji način koristili Windows 10, koje ste programe pokretali na svojem računaru, koliko dugo ste ih koristili...

Sve to Microsoft radi anonimno i bez pravog upozorenja, tvrdi EFF, iako postoji mogućnost da korisnik sam definiše kada će se i koji podaci biti poslati Microsoftu.

Stav EFF-a je da to i nije istinsko pravo izbora i da bi Microsoft trebalo transparentnije da upozoriti korisnike o tome koje tipove podataka sakuplja i pruži im jednostavnu mogućnost da to onemoguće.

Ako se to ne promeni, EFF poručuje da bi mogle da uslede brojne tužbe protiv čuvenog tehnološkog giganta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Microsoft ozbiljno krši privatnost korisnika

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Avg.2016

Nove, prilično ozbiljne optužbe poslate su na adresu Microsofta, ovaj put zbog operativnih sistema Windows 10...Fondacija za eleketronske granice (EFF), međunarodna neprofitna organizacija čiji je primarni zadatak "obrana prava pojedinca u digitalnom svetu" navodi da Microsoft, "načinom distribucije...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.