Crnogorska Wikipedia na testu

Izvor: B92, 27.Dec.2017, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorska Wikipedia na testu

Na globalnoj mreži od 16. decembra dostupna je probna verzija Wikipedije za Crnu Goru.

Projekat je inicirala grupa crnogorskih entuzijasta, a prva postavljena odrednica je o crnogorskom jeziku za koji se kaže da je sastavni deo štokavskog jezičkog sistema.

Zahtev za stvaranje crnogorske Wikipedije će biti odobren kada na crnogorskoj Wikipediji bude dovoljno napisanih članaka.

Kada zahtev bude odobren, sav sadržaj će biti premešten iz inkubatora na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnu Wikipediju.

Do juče je postavljeno desetak tekstova.

Hronološki, prva je postavljena odrednica koja definiše crnogorski jezik, piše Pobjeda, a prenosi RTCG.

Ona glasi: crnogorski jezik sastavni je deo štokavskoga jezičkog sistema. Crnogorski je jezik službeni jezik u Crnoj Gori (od 2007. godine). Njime govore i Crnogorci u iseljeništvu, pogotovo u Peroju (Republika Hrvatska), u Skadru i suœednoj mu Vraki (Albanija) te u Lovćencu i Feketiću (Vojvodina).

Ova odrednica postavljena je 19. decembra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na testu crnogorska Wikipedia

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Dec.2017

Na globalnoj mreži od 16. decembra dostupna je probna verzija Wikipedije za Crnu Goru.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.