Bogdan Auresku novi ministar spoljnih poslova Rumunije

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdan Auresku novi ministar spoljnih poslova Rumunije

Novi ministar spoljnih poslova Rumunije, karijerni diplomata Bogdan Auresku (41), položio je danas zakletvu pred odlazećim predsednikom Trajanom Baseskuom i premijerom Viktorom Pontom.

Bivši ministar spoljnih poslova Titus Korlacean podnelo je ostavku zbog velikih problema u prvom krugu predsedničkih izbora 2. novembra na biračkim mestima u inostranstvu, gde veliki broj Rumuna nije uspeo da glasa do zatvaranja biračkih mesta.

Ponta je imenovao jednog od bivših >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ministara spoljnih poslova Teodora Meleškanua za novog ministra, ali je i on podneo ostavku posle drugog kruga predseničkih izbora 16. novembra, kada su protesti i kritike Rumuna iz inostranstva bili još oštriji nego posle prvog kruga.

Auresku je prozvan "herojem iz Haga" zbog velikog uspeha 2009. godine u Međunarodnom sudu pravde u Hagu oko razgraničenja na Crnom moru u korist Rumunije u sporu sa Ukrajinom. Suđenje je trajalo od 2004. do 2009.

Bogdan Auresku, koji je studirao pravo i istoriju, radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 1998. godine kao savetnik, a od 2003. je državni sekretar.

Novi ministar predaje i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bukureštu. Objavio je više knjiga iz oblasti međunarodnog prava. Član je i mešovite rumunsko-srpske komisije za prava manjjina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.