Advokati Srbije: Zakonske izmene nisu rezultat dogovora

Izvor: Blic, 01.Nov.2014, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati Srbije: Zakonske izmene nisu rezultat dogovora

Advokatska komora Srbije saopštila je danas da predlozi izmena Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti koje je Vlada Srbije predložila u četvrtak, nisu rezultat dogovora advokata i Ministarstva pravde, niti su suštinske.

"Predložene izmene su deklaratorne, a ne suštinske, njima se ne ukida monopol javnih beležnika... Smatramo da su predložene izmene usmerene ka dovođenju javnosti u zabludu i destabilizaciji protesta advokata", navedeno je u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Advokatska komora cije članstvo štrajkuje već skoro dva meseca, ocenila je da je predloženim izmenama Ministar pravde Nikola Selaković samo potvrdio opravdanost protesta advokata.

"Ministar pravde ceo opravdani protest advokata prebacuje na teren politikantsva na kojem, bez ikakvih principa i ne birajući sredstva, žargonskim rečnikom, neprimerenim za njegov položaj, diskvalifikacijama i manipulacijama, pokušava da okonča protest advokata, i da tako umanji snagu i jedinstvo advokata Srbije", piše u saopštenju.

Advokati zazhtevaju da se ugovori koje su građani ranije - pre uvođenja sistema javnih beležnika, overavali u sudu, i dalje overavaju na isti način - isključivo overom potpisa kod javnog beležnika, ali to nije moguće po novom, sada važećem Zakonu o javnom beležništvu, piše u saopštenju.

Ukazeno je i da advokatura nije protiv uvođenja javnog beležništva, već, naprotiv, smatra da je ono potrebno i korisno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.