AMERIKA SE TRESE Najveći zemljotres u istoriji preti kontinentu

Izvor: Blic, 05.Dec.2014, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIKA SE TRESE Najveći zemljotres u istoriji preti kontinentu

Najnoviji podaci američkih seizmologa pokazuju da Sjedinjenim Državama prei jedan od najvećih zemljotresa u istoriji, a područje koje će biti "na udaru" prostire se na 1.000 kilometara, od severnog Vankuvera do Kejp Mendočina u Kaliforniji.

Eksperti smatraju da je zatišje koje je nastupilo u poslednje vreme, u inače veoma nemirnom kalifornijskom tlu, zapravo zatišje pred buru. Oni tvrde da je posredi porast pritiska koji će rezultirati "mega zemljotresom."

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Dva odvojena istraživačka tima došla su do identičnih rezultata, koji su ukazivali na nesvakidašnju "tišinu ispod mora", kako su nazvali neaktivnost neuobičajenu za te krajeve.

- Ono što je zabrinjavajuće jeste ta tišina u Kaskadiji. Neobično je tiho, a seizmografi ne pokazuju nikakvu aktivnost - rekao je profesor Dag Tomi sa univerziteta u Oregonu.

Ovaj svojevrsni seizmičko-geogafski eksperiment sprovode kanadski i japanski naučnici, i ispituju morsko dno kao i potencijalne tektonske poremećaje.

Profesor Tomi je veoma zabrinut, i kaže da je imperativ "da stanovnici ugroženog područja budu svesni šta ih očekuje, i spreme se za ogroman zemljotres."

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Americi preti najveći zemljotres u istoriji

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2014

Najnoviji podaci američkih seizmologa pokazuju da Sjedinjenim Državama preti jedan od najvećih zemljotresa u istoriji, a područje koje će biti "na udaru" prostire se na 1.000 kilometara, od severnog Vankuvera do Kejp Mendočina u Kaliforniji. ..Zatišje koje je nastupilo je zatišje pred buru smatraju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.