Tači: Lideri na Kosovu i u Srbiji da budu spremni za kompromise

Izvor: Blic, 17.Avg.2017, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Lideri na Kosovu i u Srbiji da budu spremni za kompromise

Kosovski predsednik Hašim Tači veruje da su lideri na Kosovu i u Srbiji posvećeni postizanju konačnog mira između Srba i Albanaca, a da bi se to dogodilo, poručio je, potrebno je da budu mudri i hrabri, kreativni i spremni na dodatne kompromise.

Jedini put do konačnog okončanja svih nesporazuma je, prema njegovom mišljenju, postizanje istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije, koji bi obuhvatio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i međusobno priznanje.

Postizanje tog krajnjeg cilja, primećuje, izuzetno je teško za obe zemlje i zahteva hrabro i mudro rukovodstvo.

- Čvrsto verujem da su lideri na Kosovu i u Srbiji posvećeni onome što naš narod traži od nas - da postignemo mir između nas. Da bi se to dogodilo, svi moramo biti kreativni i spremni na dodatne kompromise. Svima mora biti jasno da je to neophodno radi trajnog mira između naših naroda i generacija koje dolaze - poručio je Tači, a prenela Epoka e Re.

Tači je u editorijalu za prestižne nemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung ocenio da su u dijalogu Beograda i Prištine za ovih šest godina učinjeni značajni pomaci u pravcu normalizacije odnosa, ali da je ona i dalje neostvareni cilj.

Taj je cilj u ovom trenutku teško dostižan, smatra Tači, zbog zamrznutog konflikta "između naše dve zemlje".

Podsetiši da je i lično bio akter u prve tri runde dijaloga u Briselu, Tači konstatuje da se Kosovo svaki put složio sa sporazumima koji su postignuti uz posredovanje međunarodne zajednice, ali da, kako kaže, Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova i nastavlja da ugrožava napore Prištine za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova, ali time, dodaje, i težnja Srbije ka EU ostaje neizvesna.

Ocenivši da su dve države blokirane a da njihova evroatlantska budućnost zavisi od sposobnosti postizanja konačnog istorijskog sporazuma o normalizaciji odnosa i pomirenju, Tači tvrdi da Srbija nastavlja kampanju protiv ulaska Kosova u međunarodne organizacije.

Na drugoj strani, kako kaže, Kosovo je uvek spremno prihvatalo sve što je dogovoreno u Briselu. Dogovaranje, međutim, kako kaže, ide veoma sporo, pa se uprkos povremenim uspesima, pomirenju možemo nadati za sto godina.

- Ne možemo imati pomirenje ako imamo osnovna neslaganja. Zato sam ja udvostručio svoje napore i bavim se nekim od najtežih pitanja iz naše prošlosti, upravo formiranjem Komisije za istinu i pomirenje - napisao je Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tači: Uzajamno priznanje bilo bi tačka na nesporazume

Izvor: N1 televizija, 17.Avg.2017

Predsednik Kosova Hašim Tači, u autorskom tekstu za nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung, naveo je da veruje da bi "potpisivanje konačnog Sporazuma o normalizaciji i pomirenju" između Kosova i Srbije bilo dostignuće...Kako prenosi portal Kossev, Tači je ocenio da bi taj "istorijski sporazum...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.