Toalet kroz vreme: od poljskih do pokretnih

Izvor: Soko-zabava.info, 24.Okt.2016, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toalet kroz vreme: od poljskih do pokretnih

Kad bismo napravili malu hronologiju toaleta, sve bi izgledalo bi to ovako:

Pre toalet papira u upotrebi je bilo lišće, mahovina, sneg, trava, predmeti u vidu lopatica, štapića sa sunđerom na vrhu ili laneno platno u bogatijim kućama.

Oko 500. godine n. e. prvi put se koristi toalet papir u Kini, 1830. se prave javni toaleti u Francuskoj, a od 1880. u fabrikama u Evropi i SAD masovno se proizvode toaleti s tekućom vodom.

Poljski toaleti
>> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info <<
Poljski su toaleti imali mnogo oblika.

Vikinzi su kopali rupe u zemlji koje bi zatrpavali, u Edinburgu su koristili drvena korita sa ogrtačem koji bi prebacivali preko sebe, stražari u zamkovima su u zidu imali rupu, tj. kameno sedište koje je imalo odvodni kanal napolju (u obliku prozora).

Na brodovima su se toaleti zvali glave – otvori o brodskom pramcu iznad kojih je bilo sedište.

Stari Skandinavci su ih zvali kumar, Norvežani hysken (izvedenica reči kućica), dok je reč Water Closet ili vodeni klozet u upotrebi tek od 16. veka.

Kao što slika kaže, danas pri masovnijim manifestacijama, uz parkinge auto puteva, na javnim gradskim površinama možete videti kabine kao na slici.

Jedini problem je što ih nema dovoljno. Nadamo se da će nadležni što pre rešiti i taj problem.

Izvor slika: TipTop.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.