Sve više autora na susretima likovnih umetnika kovinske opštine

Izvor: KovinEkspres.rs, 05.Mar.2015, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više autora na susretima likovnih umetnika kovinske opštine

U utorak, 3. marta, u kovinskoj Galeriji otvoren 9. Susret likovnih umetnika Opštine Kovin.

- Devetom po redu izložbom nastavljena je tradicija okupljanja likovnih stvaralaca kovinske opštine s namerom da našoj likovnoj publici omogućimo uvid u njihovo stvaralaštvo, a s druge strane da omogućimo novim likovnim stvaraocima da se pojave u javnosti, rekla je na otvaranju izložbe Barbara Hajdu, urednik Galerije.

Ona je u svom obraćanju prisutnima pomenula i sledeće. >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs <<

- Kada je marta 2007. godine organizovana prva izložba osnovni cilj bio je da se održi kontakt i pruži podrška likovnim stvaraocima kovinske opštine. Ideja je bila da jednoj zajedničkoj izložbi ravnopravno izlože svoje radove profesionalni umetnici i samouki kako bi ta umetnička interakcija pozitivno uticala na razvoj likovnog stvaralaštva u lokalu. Na toj izložbi pojavilo se samo 13 autora iako je bilo poznato da se likovnim stvaralaštvom na teritoriji opštine bavi četrdesetak autora. Već dve godine kasnije, na izložbi trećeg susreta, radove je izložilo 23 autora i taj broj se održao do danas, naglasila je Barbara.

Potom je i podrobnije izložila, kao istoričar umetnosti, i sam oblik i kvalitet izloženih radova.

- U generacijskom rasponu od studenata umetnosti do već afirmisanih umetnika, kao i likovnih autodiktata, ove izložbe pružaju uvid u svu raznovrsnost poetika i interesovanja autora, koja se kreću od figuracije sa elementima fantastike do ekspresionističkog tretmana prirode ili figure, preko raznovrsnog pristupa pejsažu. Neki autori, posebno vajari, izložili su radove apstraktnog izraza.

Cilj jačanje samosvesti i porast ambicija

Prema rečima urednice, ovakve izložbe uticale su na jačanje samosvesti kod nekolicine samoukih likovnih stvaralaca i porast njihovih umetničkih ambicija. Ona je napomenula i da smo prošle godine imali priliku da prisustvujemo prvom samostalnom predstavljanju čak četiri autora – Slavice Mosurović, Selme Stojanović, Aleksandre Šunjevarić i Bojana Maleševiča.

Svi oni su se maksimalno trudili da opravdaju poverenje kako kvalitetom svojih radova, tako i maksimalnim angažovanjem oko cele izložbe, a kako je pomenula urednica kovinske Galerije i ove godine će se dati šansa nekim drugim stvaraocima.

Ova izložba na sebi svojstven način odražava stanje likovne kulture, potvrđuje opravdanost svoj postojanja i širi optimizam u pogledu budućnosti likovnog stvaranja.

Ove godine na izložbi izloženo je 37 radova od 22 autora, a za izložbu je, kao i prethodnih godina, štampan kvalitetan katalog.

Autori 9. Susreta likovnih stvaralaca Opštine Kovin: Svetlana Anđelković, Vasilije Dolovački, Dragan Đorđević, Jasmina Đukić, Gordana Gajin, Ištvan Hajdu, Momčilo Janković, Vladimir Komarica, Jovan Lazarević, Bojan Malešević, Slavica Mosurović, Vesna Nikolić, Slavoljub Nikolić, Dragan Nikolić, Vladimir Savić, Selma Stojanović, Ferenc Sunjog, Mirjana Šimunovački, Aleksandra Šunjevarić, Ljubica Vujasinović, Ivan Zabunov i Milan Živković.

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.