Stolice iz Kutlova u celom svetu

Izvor: Kragujevac.rs, 05.Okt.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stolice iz Kutlova u celom svetu

U okviru akcije «Na pragu privrednika», član Gradskog veća za privredu Dalibor Jekić sa saradnicima posetio je danas proizvodne kapacitete preduzeća «Blažeks» iz Kutlova. Reč je o porodičnoj firmi koja proizvodi kancelarijski i kućni nameštaj. Firma je orjentisana uglavnom ka izvozu, zapošljava 55 ljudi, a ove godine slavi 25 godina uspešnog poslovanja.

- Blažeks sigurno predstavlja dobar primer, u kategoriji malih preduzeća. Vidimo da posle 25 godina i svih turbulencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << za ovo vreme, našao način da opstane, prilagođavajući se potrebama tržišta. Cilj ovih poseta je upoznavanje sa problemima sa kojima se susreću naši privrednici, kako bismo na adekvatan način reagovali u narednom periodu i kako bi došli do određenih mera koje treba da daju rezultate - rekao je Jekić.

U «Blažeksu» ovu posetu ocenjuju kao gest dobre volje Gradske uprave i smatraju da bi grad mogao da pomogne pre svega u rešavanju komunalnih problema, kao što je višegodišnji problem sa strujnim naponom, problemi sa internet komunikacijom, ulično osvetljenje, formiranje deponija koje ostavljaju ružan utisak prilikom posete poslovnih partnera. Ovi problemi ne pogađaju samo «Blažeks» nego i još četiri firme koje posluju u neposrednom okruženju. Postavljeno je i pitanje nefunkcionisanja Klastera za proizvodnju nameštaja koji bi omogućio ozbiljniji nastup na tržištu.

Prema rečima Marka Vasiljevića, zamenika direktora «Blažeksa» firma ove godine beleži rast izvoza, koji je sa prošlogodišnjih 30% povećan na 40%. Blažeksovi proizvodi se izvoze u 15 zemalja, a dva najveća poslovna partnera su u Belorusiji i Italiji. Za italijanskog partnera «Blažeks» izrađuje stolice koje se pod italijanskim brendom prodaju u celom svetu. Na domaćem tržištu, firma posluje preko dva prodajna salona u Beogradu i Kragujevcu i redovno učestvuje na javnim nabavkama za opremanje institucija, hotela.

Ne očekujemo previše jer se oslanjamo isključivo na sopstvene snage i resurse, ali ono u čemu grad može da nam pomogne su neke osnovne stvari koje mogu da nam pomognu u poslovanju, od komunalnih servisa do poboljšanja tehničkih mogućnosti. Blažeks ove godine slavi 25. godišnjicu rada, okrenuti smo više izvozu koji beleži rast iz godine u godinu. Razvijamo i novi brend, pored osnovnog programa, a to je kancelarijski nameštaj, otpočeli smo i proizvodnju kućnog nameštaja - kaže Marko Vasiljević.

Blagoje Vasiljević, direktor i osnivač «Blažeksa» ističe da svojim velikim uspehom smatra i to što je u svojoj firmi zaposlio barem dvadesetak svojih meštana i na taj način im pomogao da obezbede sigurna primanja, osnuju porodice i ne odu u grad, trbuhom za kruhom.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.