Spomen na žrtve revolucionarnog terora

Izvor: Kragujevac.rs, 20.Okt.2014, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen na žrtve revolucionarnog terora

U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, političkih partija, kao i članova i potomaka porodica streljanih, kraj spomen - obeležja kod Gromovića ulaza odata je pošta žrtvama revolucionarnog terora.

Nakon pomena, kraj spomen obeležja stradalim sugrađanima koji nisu bili sledbenici komunističke revolucije, vence su položili gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i načelnik gradske uprave za opštu upravu i lokalnu samoupravu Zlatko Milić, predstavnici SUBNOR - a, političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << partija, Ravnogorskog pokreta i Organizacije rezervnih vojnih starešina.

Prisutnima se zatim obratio Dobrica Milovanović član Gradskog veća za međunarodnu saradnju koji je pored ostalog rekao da je oktobar tužno sećanje ne samo na događaje s početka rata, nego i na događaje koji su zatekli naše pretke krajem rata, kada su čekali oslobođenje i kada su se nadali nečem boljem.

Umesto da kraj rata donese sreću, doneo je i veliku nesreću jer se pojavio oblik bratoubilačkog rata koji je zavio u crno mnoge porodice u Kragujevcu. Nepravda uvek boli kao i svako prekrajanje istorije, a o ovom događaju se malo zna pa je zato neophodno da se nepravda otkloni. Danas Kragujevac kao i bezbroj puta do sada šalje poruku mira čitavom svetu da je interes jedne nacije blagostanje u društvu. A, blagostanje se, rekao je Milovanović, može postići jedino zajedničkim radom i naporima koji obezbeđuju nove vrednosti.

Ovde kraj spomenika žrtavama revolucionarnog terora, koji je zahvaljujući gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću podignut u teškim vremenima 1999. godine, mi Ravnogorci ne tražimo ništa drugo osim iskrenog pokajanja dželata pred Bogom i narodom - rekao je Predrag Bogićević predsednik Ravnogorskog pokreta.

Ne tražimo nikakve osude već samo isitnu kako bi žrtve, kojih na spisku u kragujevačkom srezu ima preko 1000, našle svoj spokoj. Iako je oformljena državna komisija za ispitivanje tih masovnih grobnica, istakao je Bogićević, ispostavilo se da je reč o marketinškom potezu. Zbog toga molimo gradonačelnika Stevanovića da se na nivou grada oformi posebna komisija koja bi ispitala sve te grobnice na terioriji Kragujevca.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.