Rudnička sirena se prilagođava režimu rada nove topionice

Izvor: Kolektiv.co.rs, 20.Nov.2015, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudnička sirena se prilagođava režimu rada nove topionice

Umesto na paru, radiće na struju   RTB. – Možda niste znali, ali pored toga što se iz topioničkih dimnjaka ne vije dim, što znači da stara topionica ne radi, postoji još jedan znak da ona stoji i to – glasan. Bar je dosad bio glasan. Reč je o sireni koja sugrađane budi za posao i oglašava početak i kraj smenskog rada u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor. Pošto rudnička sirena radi na paru koja iz kotlova plamene peći odlazi do starog pogona energane, a plamena peć je ugašena, ovih dana, otkad ne radi stara topionica, ne čuje se ni sirena. Para iz nove energane ne može da posluži kao pogonsko gorivo jer je, kako kažu, drugačija i po sastavu i po kvalitetu, pa će i sirena morati da se modifikuje i prilagodi novim pogonima. Varijanta „B“ za njeno brzo ponovno oglašavanje jeste povezivanje na struju i to se upravo ovih dana i radi. Jer, ljudi su navikli da se bude uz sirenu, čak doteruju satove po njoj i jednostavno traže da se ona i dalje oglašava. Tako će i biti i to vrlo brzo, obećali su nadležni u Topionici.

Nastavak na Kolektiv.co.rs...






Povezane vesti

Parna sirena otišla u zasluženu penziju

Izvor: Bor030.net, 20.Nov.2015

Parnu rudarsku sirenu čiji je karaterističan zvuk bio simbol Bora označavajući početak odnosno završetak radnog vremena u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) zameniće, zbog nedostatka pare iz stare topionice, nova na električni pogon...Pošto rudnička sirena radi na paru koja iz kotlova...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kolektiv.co.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kolektiv.co.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.