Remont postrojenja za čistiji vazduh nad Borom

Izvor: Bor030.net, 10.Sep.2016, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Remont postrojenja za čistiji vazduh nad Borom

Pošto je konačno postala izvesna isporuka sve neophodne opreme koja je oštećena u prošlogodišnjem požaru u fabrici sumporne kiseline, i zna se da će poslednji element iz Belgije stići 16. septembra, remont, koji će pretežno „pretrpeti“ nova Sumporna počeće, najverovatnije, 18. septembra, rekao je direktor Topionice i rafinacije Boban Todorović.

U okviru remonta će se najzad sanirati posledice požara koje su, ruku na srce, sporadično osećali i Borani, jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << od tada (a požar je izbio 31. marta prošle godine) „vuča“ gasova iz topioničkih postrojenja uspostavljala s teškom mukom.

Nova fabrika sumporne kiseline, zbog oštećenja na filteru i katalizatoru kontaktnog kotla, od požara naovamo „štucajući“ povlači i prerađuje sve gasove koji iz topioničkih agregata dolaze do nje. Od njenog „štucanja“ štucali su povremeno i Borani, i to kada osete dim u vazduhu koji ona ne stigne da povuče i preradi. Tome će se, tvrdi Todorović, ovim remontom konačno stati na put, a Sumporna osposobiti za projektovanu vuču gasova, bez emisije u gradu, onako kako je to bilo pre požara.

“Popravićemo u ovom remontu sve što je stradalo u požaru. Dve stvari su ključne – mokri elektrostatički filter i katalizator kontaktnog kotla. Treba sanirati zonu „D“ u filteru, zameniti elektrodni sistem, prosejati i dopuniti kontaktnu masu u prvoj etaži kontaktnog kotla. Servisiraćemo i usput detaljno pregledati i ostalu opremu na celoj liniji, pošto već moramo da stanemo. Zato nam je sada veoma važno da obavimo sve pripremne radnje dok ne stigne i poslednji komad opreme iz inostranstva i tako maksimalno skratimo vreme remonta. Jer, dok remont traje, a planirali smo da sve završimo za najviše pet dana, proizvodnje neće biti”, kaže direktor projekta nove topionice i fabrike sumporne kiseline Dragan Marinković.

Marinković dodaje i da je kompletna oprema za mokri elektrofilter stigla 30. avgusta, kada je isporučen poslednji deo, a da se još uvek čeka kontaktna masa za katalizator. Deo vanadijum-pentoksida je u Boru, ali cezijumski katalizator treba da stigne u Bor iz Antverpena, preko Genka, do 16. septembra.

“Remont nismo mogli da počnemo dok sva oprema ne bude kod nas. Isporuka delova je veoma spora i to uprkos činjenici da je osiguravajuća kuća na vreme obezbedila novac za sanaciju. Dakle, troškove ovog remonta podnelo je osiguranje, jer je projekat „Nova topionica i Fabrika sumporne kiseline“ kompletno pokriven tzv. CAR (construction all risk) osiguranjem. Opremu za sanaciju mokrog elektrofiltera je, tako, preko nemačke firme „GEA“ isporučio SNC Lavalin, a platilo ju je osiguranje. Ostalo je još da se plati ugradnja i supervizija, ali će i ti troškovi pasti na teret osiguranja, pošto im dostavimo neophodnu dokumentaciju”, ističe Marinković.

Planovi su da 18. septembra stane šaržiranje topionice, završe se sve konvertorske operacije, ispuste se i u konvertorima prerade svi bakrenci i isprazni fleš-peć. U fabrici sumporne kiseline tada će početi produvavanje zaostalog SO2 gasa i to sušenim vazduhom.

“Produvavanje će trajati jedan dan, a isto toliko i hlađenje kontaktnog reaktora. Tamo je, u prvoj etaži, temperatura 620 stepeni, a nakon produvavanja spustiće se na 300. Jednodnevnim hlađenjem, potom, temperaturu ćemo oboriti na 50 stepeni i tada je već moguće da unutra uđe čovek”, navodi Dragan Marinković.

Zamenu oštećene opreme, cevovoda, filtera i katalizatora obaviće basenski radnici i lokalni izvođači radova, a biće to prilika i da se pročiste svi putevi koji topioničke gasove vode u fabriku sumporne kiseline.

U isto vreme, u novoj topionici će se preventivno sanirati kotao-utilizator i to deo gde se on spaja sa fleš-peći.

(Kolektiv)

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.