Pravoslavni vernici danas slave Badnji dan

Izvor: Bor030.net, 06.Jan.2017, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravoslavni vernici danas slave Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Badnji dan, dan koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku – Božiću.

Badnji dan je dobio ime po badnjaku, grani hrasta, koji se tradicionalno unosi u kuću i u predvečerje pali čime počinje proslava Božića.

Četrdesetodnevni post se završava na Badnji dan, kada se obavezno priprema posna večera.

Današnji dan je pun simbolike i običaja nasleđenih još iz paganskih vremena koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << je i sama Pravoslavna crkva prihvatila. Seča badnjaka, unošenje slame u kuću, bacanje oraha i pijukanje dece su samo neki od njih.

U hramu Sveti Đorđe u Boru jutros je služena je Sveta Liturgije.

Nastavak na Bor030.net...






Povezane vesti

(KURIR TV) EVO KAKO DA PROSLAVITE NAJRADOSNIJI DAN: Srpski običaji za Badnji dan

Izvor: Kurir, 06.Jan.2017

...Postoje razni običaji koji se vezuju za ovaj dan, malo kojih se održalo do danas Možda u nekim zabačenijim delovima Srbije, domaćini još uvek ranom zorom i sa puškama idu u sečenje badnjaka, koje potom do same večeri drže uz kuću, pre unošenja i stavljanja na ognjište Danas su običaji...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.