Lazareva pećina prva u Srbiji

Izvor: Bor030.net, 04.Okt.2015, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazareva pećina prva u Srbiji

Članovi kluba ekstremnih sportova otkrili novi podzemni hodnik u špilji i potvrdili stare pretpostavke. Istraživači su pronašli novih 700 metara kanala.

Zvonko Trifunović, predsednik ovdašnjeg kluba ekstremnih sportova Rock and ice, Robert Mišić, sportski direktor, i Darko Dragulović, član kluba, pronašli su novih 700 metara podzemnih hodnika u Lazarevoj pećini. Potvrđeno je da ova špilja ima više od 12 kilometara kanala, što je čini – najdužom pećinom u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << />
Kruna je što smo odlukom Olimpijskog komiteta proglašeni za vrhunske sportiste u kategoriji sportske speleologije nacionalnog ranga – ne krije zadovoljstvo Trifunović. Dok nismo počeli da “radimo”, najduže što je pronađeno u Srbiji je ušački pećinski sistem dugačak 6.181 metar. Ali, za poslednjih 15 godina, koliko radimo na istraživanjima, pronašli smo više od 12 kilometara hodnika u Lazarevoj pećini.

Duboko u utrobi zemlje, kroz dublje i pliće vodene tokove, strme i često nepristupačne staze, borski speleolozi kretali su se, nekad i do 32 sata.

Kada uđete u njene odaje, potpuno je jasno zašto je ovo pećinsko blago poznato u svetu. Impozantne dvorane sa prelepim stalaktitima i stalagmitima potpuno vas ostavljaju bez daha. Tokom istraživanja pronašli smo i “crvenu sobu”, posutu kristalima koja deluje čarobno. Jarkocrvena boja, koja zapravo predstavlja rudu gvožđa, zaslepljuje svojom lepotom, i sija ostavljajući utisak da boravite u kristalnoj dvorani, dodaje naš sagovornik.

Ovaj prirodni biser jedan je od najvećih staništa slepih miševa u ovom delu Balkana, jer se u njemu skućilo 24 od 27 registrovanih vrsta na Balkanu. Pećina je sastavljena iz više nivoa kanala – suvih i rečno aktivnog. Dužina uređenih kanala za posetioce je oko 1.000 metara.

Kada smo na jednom delu “probili” sifon, gde je bila sakupljena voda, otvorili smo prolaz i to je jedina povezanost starog sa novim delom pećine. Samim tim smo oslobodili prolaz za slepe miševe koji sada mogu da se kreću i u novom delu. Da bi se uredio dodatni prostor za posetioce treba izbiti hodnike, postaviti rasvetu, urediti pećinu. Nadležni bi to trebali ozbiljno da razmotre, jer je Lazareva pećina u svakom pogledu jedini kapitalni objekat u ovom delu Srbije koji ima potencijala da postane pravi turistički bum – kaže Trifunović.

Do devojačke sobe, u kojoj su po predanju meštani krili devojke od Turaka, vodi niz slapova koji su oblikovani kao stepenice. Pećina je proglašena prirodnom retkošću i zaštićena kao spomenik prirode od 1949. godine.

(Novosti/Bor030)

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.