Izvor: Kragujevac.rs, 03.Jul.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne za odlaganje smeća van kontejnera

Nije neuobičajena pojava da građani i nesavesni pojedinci iz pravnih lica komunalni otpad odlažu van kontejnera. O tome kakve su nadležnosti Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove kada je u pitanju odlaganje smeća na nepropisan način i kakve su druge zakonom predviđene mere za prekršioce, za Radio-televiziju Kragujevac govorio je Andreja Ilić, načelnik ove gradske uprave.

Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove u okviru svojih nadležnosti kontinuirano >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << sprovodi komunalni nadzor nad stvaranjem nečistoće na javnoj površini. Odlukom o komunalnom redu, i to u članu 7. i Odlukom o čistoći u članu 23. zabranjeno je stvaranje nečistoće na javnoj površini. Komunalni policajci i komunalni inspektori svakodnevno na terenu sankcionišu ovu vrstu prekršaja, međutim počinioce ovakvih prekršaja je teško uočiti jer je broj posuda za prikupljanje komunalnog otpada  mnogo veći u odnosu na broj komunalnih policajaca i inspektora, a sa druge strane nadamo se da će u smislu poboljšanja pružanja komunalnih usluga ovaj broj posuda biti još veći. Ovom prilikom bih apelovao na naše sugrađane da ne prave ovakav prekršaj jer naš rad prvenstveno treba da bude preventivan. Naravno, mi imamo i represivne mere. Represivne mere se ogledaju u pokretanju prekršajnog postupka i izdavanju prekršajnih naloga na licu mesta - kaže Ilić.

Predviđene kazne za ovu vrstu prekršaja u slučaju pokretanja prekršajnog postupka su od 50 000 dinara do milion dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 5 000 do 75 000 dinara, za preduzetnike do 250 000 dinara, za fizičko lice od 5000 do 75 000 dinara. Što se tiče mandatnih kazni, predviđene kazne za stvaranje nečistoće na javnoj površini su od 10 000 do 20 000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 5 000 do 10 000, za preduzetnike od 10 000 do 20 000 dinara i za fizička lica 5 000 dinara.

Iz «Čistoće» najavljuju da je u toku proces javne nabavke 2000 kontejnera.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Za čistoću grada odgovorni i građani

Izvor: Šumadija Press, 04.Jul.2015, 13:26

Pored već poznatih problema sa JKP “Čistoća”, čistoću grada ugrožavaju i nesavesni građani i firme koji odlažu komunalni otpad van kontejnera. ..Načelnik Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove, Andreja Ilić kaže da ova uprava kontinuirano sprovodi komunalni nadzor kada je...

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.