Finansijska pomoć parovima za vantelesnu oplodnju

Izvor: Aleksinac.net, 05.Mar.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansijska pomoć parovima za vantelesnu oplodnju

Na predlog zamenika predsednika opštine, Čedomira Rakića, a u saradnji sa Savetom za zdravlje opštine, čiji je Rakić predsednik, i Centra za socijalni rad, Skupština je na jučerašnjoj sednici podržala Odluku o finansijskoj pomoći za vantelesnu oplodnju u opštini Aleksinac.

Usvajanjem ovog predloga, iz budžeta će biti izdvojeno dva miliona dinara za parove sa teritorije opštine koji žele da se podvrgnu ovoj intervenciji. Konkretno, svaki par će dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << po 250.000 dinara, a sredstva će biti isplaćena u jednokratnom iznosu, i to za jedan pokušaj vantelesne oplodnje.

Što se tiče kriterijuma za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć, osim onih opštih, da je reč o državljanima Republike Srbije i da par ispunjava uslove propisane Zakonom o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, zahteva se da je par, po odluci Komisije za vantelesnu oplodnju, bio uključen u postupak vantelesne oplodnje u prethodna dva pokušaja ili da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program vantelesne oplodnje koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, u pogledu broja pokušaja vantelesne oplodnje, pola ili godina starosti ženskog partnera. Jedan od kriterijuma je i taj da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45 godina života.

Zahtev za finansijsku pomoć podnosi se Centru za socijalni rad opštine Aleksinac. O pravu na finansijsku pomoć odlučuje Centar za socijalni rad, na osnovu Mišljenja Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, periodično na svaka tri meseca.

Inače, dokaz o namenskom trošenju dodeljenih sredstava i izveštaj zdravstvene ustanove o sprovedenom postupku vantelesne oplodnje, korisnik je dužan da dostavi u roku od 90 dana, od dana prenosa sredstava.

Pravo na refundiranje troškova u visini predviđenih sredstava, na osnovu podnetog računa i potvrde o izvršenoj vantelesnoj oplodnji, ima i par koji je u postupak vantelesne oplodnje ušao i pre donošenja Odluke, tačnije 1.1.2016. godine.
Pogledaj vesti o: Aleksinac

Nastavak na Aleksinac.net...






Povezane vesti

Aleksinac pruža finansijsku pomoć parovima za vantelesnu oplodnju

Izvor: JuznaSrbija.info, 06.Mar.2016, 14:32

Na predlog zamenika predsednika opštine, Čedomira Rakića, Skupština opštine je podržala Odluku o finansijskoj pomoći za vantelesnu oplodnju u opštini Aleksinac...Usvajanjem ovog predloga iz budžeta će biti izdvojeno dva miliona dinara za parove sa teritorije opštine koji žele da se podvrgnu...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.