Izvor: Bor030.net, 09.Okt.2016, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đak iz Krivelja pobednik takmičenja mladih orača Srbije

Na Republičkom takmičenju mladih zadrugara orača, koje je ove godine održano 7. i 8. oktobra u Banatskom Brestovcu, među predstavnicima šest osnovnih škola iz Srbije Mile Mladenović, učenik Osnovne škole “Đura Jakšić” u Krivelju, bio je najbolji učesnik u pojedinačnoj konkurenciji. 

Mladi zadrugari iz Obrenovca, Krivelja, Vajske, Lozovika, Deronja i Bačkog Brestovca nadmetali su se u tri discipline, pojedinačno i ekipno, a u takmičenju je učešće uzeo 21 >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << učenik.

Prvog dana rešavali su test znanja iz oblasti poljoprivrede i poljoprivredne tehnike, poznavanja saobraćajnih propisa i učeničkog zadrugarstva, dok su se drugog dana učenici takmičili u vožnji traktora po poligonu i oranju na parceli jednoobraznim plugom.

Unazad desetak godina u ovom takmičenju najuspešnija je Osnovna škola iz Krivelja kod Bora. Zvanično najbolji mladi zadrugar orač Srbije za školsku 2016/2017. godinu je učenik te škole Mile Mladenović. Ovaj trinaestogodišnjak kaže da ga je stariji brat naučio da vozi traktor.

“Najmlađi sam od trojice braće, a moj stariji brat je takođe bio učesnik ovog takmičenja. Moja porodica se bavi poljoprivredom, a traktor sam naučio da vozim pre tri godine i otada im pomažem koliko mogu”, ističe Mladenović.

Učenik OŠ “Đura Jakšić” iz Krivelja bio je najbolji učesnik takmičenja pojedinačno, računajući bodove iz sve tri discipline. Drugo mesto pripalo je predstavniku iste škole Stefanu Jovanoviću, a treće Mihajlu Lekiću iz OŠ “Radica Ranković” u Lozoviku, koji je pojedinačno bio najbolji u disciplini oranje.

U ekipnoj konkurenciji prva dva mesta osvojili su osnovci iz Krivelja, dok je treće mesto pripalo ekipi Prve obrenovačke osnovne škole.

Škola iz Krivelja, čiji su đaci bili najbolji u Bačkom Brestovcu, stekla je pravo da bude organizator takmičenja sledeće godine, istakao je predsednik Saveza učeničkih zadruga Srbije, Odžačanin Slobodan Popović.

(Radio Odžaci/Bor030)

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.