Dinosaurusi na stotinak km od Bora [FOTO]

Izvor: Bor030.net, 03.Sep.2015, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinosaurusi na stotinak km od Bora [FOTO]

Na svega stotinak kilometara od Bora nalazi se Dino park u Svilajncu, jedini park ove vrste na celom Balkanu. U njemu se nalaze dvadeset replika dinosaurusa od kojih je najveća beba Diplodokusa, visoka 11 i duga 20 metara.

Dino park je samo jedan deo Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu koji zapravo predstavlja instituciju od nacionalnog značaja i zanimljivog koncepta prezentujući spoj nauke i zabave na jednom mestu.

Centar predstavlja naučnu instituciju i poseduje >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << zgradu u kojoj se nalazi izložbeni prostor, 3D bioskop i kafić i spoljni prostor-prostor zabavnog parka (Dinosville) gde se nalaze suvernica, restoran i prostor za najmlađe, odnosno, dečija igraonica.

Trudili smo se da na jednom mestu oformimo sve te sadržaje koje bi posetiocima bili zanimljivi i gde bi oni mogli provesti izvestan broj sati, rekla je Irena Dubravac direktor Prirodnjačkog centra Srbije.

O muzejskim postavkama pričao nam je Nikola Đurić, naučni savetnik za geologiju. Inače, zatvoreni prostor Prirodnjačkog centra vrvi od zvukova životinja i krikova dinosaurusa. Jedinstveni osećaj koji upotpunjuje svaku izložbu ponaosob.

Što se tiče muzejskog dela Prirodnjačkog centra, postoje pet različitih izložbi koje su rađene sa Rudarsko-geološkim fakultetom i Prirodnjačkim muzejom iz Beograda koji su donirali svoje postavke, rekao je Nikola Đurić.

Prva izložba na samom ulazu je “Geološki vremeplov” koja prikazuje nastanak i evoluciju planete zemlje, odnosno evoluciju biljnog i životinjskog sveta kroz različite geološke periode, od samog “velikog praska” naše planete do pojave prvih organizama na njoj.

Druga izložba je “Svet minerala i stena” koja predstavlja zbirku od oko 150 različitih minerala i stena prikupljene sa teritorije Srbije i iz čitavog sveta. U ovoj postavci nalazi se i mineral iskopan u rudniku Veliki Krivelj kod Bora. Najatraktivniji mineral je kvarc ametist iz Brazila, visok 90 cm. Među najlepšim mineralma je i jadarit koji je do sad otkriven jedino u našoj zemlji.

Treća izložba je centralna u zatvorenom delu i tu se nalaze replike dinosaurusa. Devet različitih skeleta dinosaurusa u prirodnoj veličini ostavljaju bez daha. Najimpozantniji među njima je Tireks koji je najpreciznije urađen. Rekonstrukcija ovog Tireksa je vršena po najnovijim naučnim istarživanjima.

Sve replike napravljene su u Holandiji a tim paleontologa ih je pre dve godine montirao i kod nas, rekao je geolog Durić.

Takođe postoji i zložba “Nebesko kamenje” koja se sastoji od tri meteorita koji su pronađeni u Srbiji, a poslednja izložba je “Biodiverzetitet Srbije” gde je predstavljeno 50 životinja našeg prostora u svom prirodnom staništu.

Zabavni park (Dino park) je park u kome se nalaze oko 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini, model vulkana i jezero. Najveća replika u njemu je zapravo beba Diplodokusa, dok su odrasle jedinke bile mnogo veće. Pretpostavlja se da su bile do 24 metara dužine i preko 15 metara visine.

Naš predlog je da posetite Prirodnjački centar jer je zaista vredan pažnje, a obradovaće se i najmlađi. Cena ulaznice za odrasle je 500 dinara, a za decu 350 dinara.

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.