Bedna plata radnika kod privatnika

Izvor: Bor030.net, 31.Avg.2015, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bedna plata radnika kod privatnika

Teško je sastaviti kraj sa krajem kada na račun mesečno legne 20.328 dinara, koliko bi najmanje trebalo da primi svaki zaposleni građanin Srbije.

Istina je, međutim, da mnogi sanjaju da prebace čak i ovu minimalnu sumu. A za platu koja iznosi i oko 15 hiljada dinara, rade prodavci u buticima, radnice u pekarama, kafićima, u mnogim trgovinama, šnajderke…

 Da podsetimo da je Vlada Srbije propisala da poslodavci moraju da plaćaju radni sat minimalno 121 dinar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << a mnoge gazde to ne poštuju, pa umesto zagarantovanog iznosa isplaćuju znatno manje. Odluku države ne poštuju striktno ni firme koje su pod njenom kapom, a stručnjaci i sindikalci smatraju da je zbog toga i postojanje minimalne cene rada potpuno obesmišljeno.

 “Neshvatljivo je nereagovanje nadležnih državnih organa, pre svega, inspekcije rada. I onda kada se po prijavi sindikata izvrši inspekcijski nadzor – konstatuje se da je preduzeće u finansijskim problemima i da će kada budu bolja vremena problem biti rešen”, smatra Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

U međuvremenu, bahate gazde usavršile su nekoliko načina za izrabljivanje zaposlenih. Osim onih koji angažuju radnike na crno, ima i poslodavaca koji radnicima regularno uplaćuju minimalac, ali onda od njih traže da im vrate 6.000 dinara. Postoji deo zaposlenih koje gazde obmanjuju pričom da im zapravo daju minimalac od oko 20.000 dinara, ali kada od njega odbiju poreze i doprinose, za isplatu ostaje oko 13.000 ili nešto više neto plate.

 Naravno, sve to može samo u Srbiji, jer se u razvijenoj Evropi poštuje i osmočasovno radno vreme, plaća prekovremeni, smenski i rad državnim praznicima, postoje velike kazne za povrede na radu, a najamnina i sve druge obaveze prema radniku i državi moraju da se isplate.

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.