BOG SE JAVI! Danas je Bogojavljenje. Kakva će godina biti?

Izvor: Bor030.net, 19.Jan.2016, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOG SE JAVI! Danas je Bogojavljenje. Kakva će godina biti?

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Bogojavljenje – jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.

Na dan kada je, po predanju, božji glas objavio da je Isus njegov sin – Bogojavljenje, biće uslišene – prema predanju u Srbiji – sve želje.

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, kada će širom Srbije biti organizovana tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst.

Narod je period od Božića do Bogojavljenja smatrao >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << teškim i opasnim vremenom, pogotovo noću, tako da su razni običaji, mali rituali obavljani kako bi se porodice zaštitile od zlih sila i demona.

Pored crkvenih rituala, poredice i dalje u nekim selima upražnavaju određene običaje.

Ističe se ritualno umivanje na Bogojavljanje sa bogojavljenskom ili izvorskom vodom. Navodi se i umivanje preko sekire ili ulazak u kuću kroz tri koraka, ali mora da se pređe sekira kako bi se preseklo zlo i ušlo u novo, ‘kršteno’, vreme koje je podobno za život.

Kada je reč o Crkvi, običaj je da se taj dan blagoslovi voda koja je posvećena krštenju Isusa. Narod odlazi u Crkvu i uzima vodu za koju se i dan danas veruje da ne može da se zamrzne, da je lekovita i da leči mnoge bolesti.

Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima “Hristos se javi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”. Nekada se smatralo da su dani pogodni za venčanja počinjali od Bogojavljenja.

Srbi su obnovlili stari običaj da se u reku baci krst, a mladići se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate.

Osim ovog, prema mišljenju mnogih najlepšeg običaja za Bogojavljenje, ovaj praznik karakteriše i veliki broj drugih verovanja preteklih iz davnina. Veruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.

Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

Verovalo se i da vreme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vreme biti cele godine. Ako bude jak mraz ili pada sneg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cele godine će biti dosta padavina i poplava.

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.