Kraj 17. Festival evropskog filma na Paliću

Izvor: S media, 23.Jul.2010, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj 17. Festival evropskog filma na Paliću

Na Letnjoj pozornici na Paliću sinoć je završen 17. Festival evropskog filma, na kojem su od 17. jula prikazana 22 filma u dva takmičarska pograma i veći broj ostvarenja u pratećim ciklusima.

Na više lokacija na Paliću i u Subotici publika je mogla da vidi igrane i dokumentarne, duge i kratkometražne filmove iz tridesetak nacionalnih kinematografija.

Za nagrade u glavnom takmičarskom programu konkuriše 12 filmova.

Članovi žirija su Jana Puskala >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << (Jaana Puskala) iz Finskog filmskog instituta, slovenačka glumica Iva Krajnc, filmski kritičar iz Beča Hans Kristijan Lajtih (Hans Ćristian Leitić), izraelski reditelj Eran Kolirin i srpski reditelj Vladimir Paskaljević.

Oni će dodeliti nagradu za najbolji film - Zlatni toranj, za najbolju režiju - Palićki toranj, kao i Specijalnu nagradu žirija.

U drugom takmičarskom programu "Paralele i sudari" prikazano je 10 fimova koji se uglavnom bave problemima istočne Evrope.

Najboljem od njih medjunarodni žiri kritike dodeliće "Tolerans avord" (Tolerance Award). Članovi su profesorka istorije filma i estetike na Univerzitetu u Parizu i filmski kritičar Eženi Zvonkin (Eugenie Zvonkine) i novinari i kritičari Stefan Dobriou (Rumunija) i Vladan Petković (Srbija).

Kao poslednji u glavnom takmičarskom programu večeras će biti prikazan ruski film "Kako se završilo leto" Alekseja Popogrebskog, mračni triler o učesnicima polarne ekspedicije.

Nakon proglašenja pobednika i uručenja priznanja, biće prikazan, van konkurencije, francuski film "Turneja". To je rediteljski debi glumca Matjea Amalrika, snimljen u kombinaciji komedije i drame.

Na festivalu su održani i stalni programi - "Mladi duh Evrope", koji je predstavio alternativna ostvarenja na video bimu, i "Novi madjarski film" u sali Otvorenog univerziteta u Subotici, ciklus "Novi belgijski film" i drugi.

Na otvaranju festivala uručene su nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskom filmu reditelju Goranu Markoviću i nagrada "Erste Underground spirit" za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma reditelju Želimiru Žilniku.

Inostrani dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka", slavni reditelj Kosta Gavras nije doputovao na Palić da lično primi priznanje.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dokumentarac o "Dugmetu" na Paliću

Izvor: B92, 23.Jul.2010

Reditelj Igor Stoimenov, čiji će dugometražni dokumentarac "Bijelo dugme" biti prikazan 23. u Subotici kao specijalna projekcija na 17. festivalu evropskog filma, izjavio je da je ta muzička grupa "institucija, bez obzira na muzičke ukuse" i "svojevrsna paradigma bivše Jugoslavije"..."Voleli ili...

Nastavak na B92...

Ruski film najbolji na 17. Festivalu evropskog filma

Izvor: Beta, 23.Jul.2010

PALIĆ, 23. jula 2010. (Beta) - Film "Kako se završilo leto" ruskog reditelja Alekseja Popogrepskog proglašen je najboljim ostvarenjem na 17. Festivalu evropskog filma na Paliću...Nagrada Zlatni toranj Popogrepskom je dodeljena za film koji ističe "neophodnost komunikacije u otudjenom društvu",...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.