ZAŠTO JE BELI ANĐEO ZABRANJEN NA FEJSBUKU, A MONA LIZA NIJE: Šta se stvarno krije iza proterivanja čuvenog remek-dela! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 25.Okt.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAŠTO JE BELI ANĐEO ZABRANJEN NA FEJSBUKU, A MONA LIZA NIJE: Šta se stvarno krije iza proterivanja čuvenog remek-dela! (FOTO)

Čuvena freska "Belog anđela" iz manastira Mileševa "krivac" je što su Fejsbuk profili osoba koji su je objavili blokirani uz obrazloženje da se radi o neprikladnom sadržaju.

Umetnost kojoj se svi dive, i koja je bila inspriacija Da Vinčiju da naslika čuvenu Mona Lizu, naišla je na nečije negodovanje. Postavlja se pitanje kome smeta naširoko poznat "Beli anđeo".

Ova freska koja ostavlja bez teksta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << nastala je u 13. veku. Delo je nepoznatih grčkih autora koji su se školovali u Carigradu, Nikeji i Solunu. Na slici je prikazan sam Anđeo Gospodnji, obučen u beo hiton koji sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća, odnosno njegov prazan grob. Deo je kompozicije "Mironosice na Hristovom grobu".

Iako je od početka bila predmet divljenja, tri veka pošto je nastala, prekrivena je. Naime, u 16. veku je preko nje naslikana druga freska pa je "Beli anđeo" bio sakriven sve do 20. veka kada je ova crkva restaurirana i gornja slika uklonjena.

Foto: Wikipedia/Meister von Mileseva

Spada u najpoznatije freske Srbije i smatra se jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Osim toga, vernici su u ovu fresku oduvek gledali s verom u spasenje. Meštani kraja u blizini manastira Mileševa, kao i oni koji su dolazili da je celivaju veruju da ih je upravo ona zaštitila većih razaranja kako u toku ranijih ratnih dešavanja tako i 1999. godine.  

Retko ko zna i da je prvi satelitski prenos video-signala 1962. između Evrope i Severne Amerike sadržao sliku "Belog anđela" iz Mileševe. Nešto kasnije, isti signal je bio poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života. Beli anđeo je odabran i za ovu priliku jer je postao širom sveta prepoznat kao simbol svekolikog mira.

Foto: Wikimedia/Julian Nitzsche

Taj simbol mira, upravo je i bio inspiracija Leonardu Da Vinčiju za Mona Lizu. Slikar Časlav Colić svojevremeno je objasnio za Novosti da je Beli Anđeo verovatno najvrednija srpska srednjovekovna freska, kao i da je Mona Liza nastala pošto ga je video poznati majstor.

- Naše srednjovekovno slikarstvo, uglavnom nepoznatih majstora, preteča je renesanse na Zapadu i nastalo je gotovo dva veka ranije. Svet nas po tome poznaje, divi se delima nastalim od 11. do 13. veka, koja se izučavaju na svim svetski poznatim akademijama. Istoričari umetnosti iz zapadnoevropskih zemalja otvoreno mi priznaju da su njihova vrhunska ostvarenja inspiraciju potražila i dobila u našem slikarstvu.

Foto: Wikimedia

- Siguran sam da je Da Vinči boravio u Sopoćanima i Mileševi i da je pogled našeg najznačajnijeg i najlepšeg dela "Belog anđela" "skinuo" za zagonetni osmeh Mona Lize. Dovoljno je samo pažljivo pogledati jedno i drugo delo i uveriti se u to. Da Vinči je puno putovao i siguran sam da je bio na ovim prostorima i da je kopirao i figure sopoćanskih fresaka na svojim stubovima - ispričao je Colić.

Pa i pored svih ovih vrednosti, Beli anđeo je zabranjen na Fejsbuku. To je kao da zabranite Mona Lizu. Beli anđeo je mnogo pre Mona Lize mogao da svojim mističnim pogledom isprati svakog znatiželjnog posmatrača. Baš kao i Mona Liza.

Fejsbuk je u svom objašnjenju naveo da ta freska izaziva brojne sukobe na toj društvenoj mreži, da je neprikladan sadržaj. Da, stiglo se dotle da Beli anđeo, simbol mira, izaziva sukobe na internetu. A polugole tinejdžerke uredno se pojavljuju na društvenim mrežama, scene nasilja se sasvim legitimno objavljuju, mrtve životinje, statusi puni uvreda... sve to nije neprikladno - dok neko ne prijavi. Postavlja se pitanje kako je došlo do toga da bude prijavljen Beli anđeo?

Da li tu fresku, nasleđe celog sveta, koriste hiligani da se obračunaju sa svojim neistomišljenicima ili je mrze narodi koji su Srbima nekad bili bliski, pa sad ih organizovano napadaju tako što prijavljuju najveću svetinju kao neprikladan sadržaj, još ostaje da se vidi.

Očigledno je mnogo onih kojim odgovara da svetska baština bude meta negativnosti.

A šta nama ostaje? Ostaje nam da uvek uz fresku Belog anđela nosimo luču umetnosti i ne dozvolimo joj da se ugasi.

Pogledajte najlepše svetinje:

Zašto se blokiraju ljudi na Fejsbuku koji su podelili "Belog anđela"? Podelite mišljenje sa nama u komentarima.   

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.