Domaći Tasty: Da li već pratite kratke video recepte na srpskom?

Izvor: NovaEnergija.net, 28.Jul.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći Tasty: Da li već pratite kratke video recepte na srpskom?

Kratki video recepti definitivno su jedan od najpopularnijih sadržaja na Facebooku. Stranica Tasty, koju je kreirao portal Buzzfeed, u tome prednjači, a dovoljno je reći da ima preko 65 miliona pratilaca.
Došlo je vreme za domaći Tasty – kratke video recepte na srpskom koje možete pronaći na FB stranici NJAM talas. Ovi kratki video formati su nam posebno zapali za oko jer strani formati često sadrže >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << namirnice koje ni ne možemo da pronađemo u Srbiji. Razgovarali smo sa Lazarom Erićem, osnivačem stranice, a osim video recepata, ekipa koja ovo radi sa Lazarom kreira i neke druge sadržaje ovog oblika.
Kratki video recepti veoma su popularni na Fejsbuku. U tome svakako prednjači stranica Tasty. Da li je i vaša ideja potekla odatle?
– Jeste iz dva razloga: Prvi da iskoristimo veoma uspešan model video učenja koji je masterirao Buzzfeed (Tasty) i primenimo ga ne samo na kuvanje, već i na edukaciju za jezike, matematiku itd. S’toga razvijamo 3 podbrenda: NJAM talas – Kuvanje i recepti, video objašnjenja do 3 min. EDU talas – Brzo naučite (jezici, matematika, zdravlje), video objašnjenja do 3 min. MAKEIT talas – Napravite sami, video objašnjenja do 3 min. Drugi razlog jeste da prilagodimo Tasty model realnosti. Ljudi (koji imaju znanje) prenose to znanje drugim ljudima (koji ga trenutno nemaju), u ovom slučaju kuvanje raznih recepata. Bilo ko nam se može javiti sa idejom da snimimo nešto i dobijaju svoj profil na sajtu. Dodatno, da recepti budu uglavnom oni koje možemo sa našim standardnim budžetima da napravimo, a da pritom vodimo računa o zdravlju.

Pored brzog recepta, tu su i cene celog obroka. Koliko je to značajno vašim pratiocima?
– Veoma značajno kao što i svi već znamo, na našim prostorima. Kao što već rekoh, trudimo se da sve što napravimo, budu recepti sa prilagodljivim budžetima naših građana poput: proje sa mesom, brzi sitni kolači, domaći sladoled, sarma… A naravno na svakom videu naglasimo okviran trošak, a uskoro pisaćemo i procenjenu količinu za broj obroka (za koliko je ljudi).
Koliko autora radi na snimanju videa?
– Za sada 4 autora (2 kuvanje, 1 za engleski jezik i 1 za zdravlje i fitnes). Ponovo, autor može biti svako od nas. Svako od nas je dobar u nečemu i to može podeliti sa drugima uz našu pomoć snimanja i obrade videa.

Na vašem sajtu i drugi korisnici mogu da snime video i da vam ga pošalju. Otkud ideja za takvu vrstu razmene sadržaja?
– To je budućnost edukacije. Brz, zanimljiv, dinamičan video sadržaj iz kojeg možemo naučiti barem jednu korisnu stvar. A to je veliki uspeh. Danas velika većina ima telefone koji mogu snimiti kvalitet videa preko 720p u rezoluciji 1:1, a to je uglavnom sve što je potrebno za obradu i finalizaciju videa.
Dakle, bitno je da se tiče tema na kojima radimo (Kuvanje, Škola, Majstorije), da ima realnu vrednost savet/praktično objašnjenje, i da je lepo usnimljeno (bez mnogo pomeranja ili u mračnim prostorijama). Ultimativno jeste ideja, da preko TALAS-a svi sa svima dele svoje znanje (profesionalno ili hobi). To je efekat talasa. Kao kada bacite kamenčić u vodu. Iz tog epicentra on proizvodi sve veće talase, što se više udaljava od centra. Poenta je: Mi prenesemo vama znanje, vi nekom drugom, drugi ostalima i na taj način brzo učimo i širimo vredne informacije.
Šta još možemo da očekujemo od vaše stranice u budućnosti, osim dobrih recepata?
– Očekujte uskoro još dve stranice EDU talas i MAKEIT talas. EDU talas – želimo da mnoge zapravo naučimo engleski, studente prema potrebi matematiku, statistiku itd. A MAKEIT – šta sve korisno možete sami kući napraviti od stvari oko vas. Najviše objavljujemo stvari na facebook-u i instagramu, s toga zapratite sve stranice za još mnogo brzih, korisnih videa. A naravno baza svih videa se nalazi na sajtovima: njam.talas.rs, edu.talas.rs i makeit.talas.rs. Uživajte!
 

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.