Deci moramo probuditi maštu da bi čitala

Izvor: Radio 021, 27.Okt.2016, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deci moramo probuditi maštu da bi čitala

Mi moramo da živimo ovaj trenutak, da pratimo fejsbuk, instagram, nove kanale komunikacija, ali zadatak dečijeg pisca je da osvetljava arhetipe vrednosti kao što su ljubav, dobrota, saosećajnost, solidarnost, rekla je spisateljica za decu Jasminka Petrović.

Ona ističe da je u vremenu vrtoglavog razvoja tehnologije najvažnije da nastavnici u školama osmisle interaktivne programe za decu.

"Važno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da decu učinimo aktivnom jer onda ona razmišljaju o tome u čemu učestvuju. Da bi knjiga stigla do deteta potrebno je angažovati njegovu maštu. Dobro je na časovima srpskoj jezika oformiti grupe gde bi deca u dramskom okviru, dakle predstavom govorila o nekoj knjizi koju su pročitali", rekla je Petrović. Za nju, kako kaže, bibliotekari su glavna karika između pisaca za decu i školske omladine

"Naravno da roditelji mogu da učine najviše za svoju decu i da treba da ih usmeravaju ka knjigama, ali bibliotekari imaju priliku da se druže sa njima i da im predlože dobre knjige za čitanje. Kada dođem na dečije odeljenje neke biblioteke odmah mi je jasno ko tu radi. Ako su knjige pohabane jasno je da su deca čitala, gde potpuno nove u prašini leže na policama - to je znak da se ti bibliotekari ne bave puno svojim poslom", primećuje Petrović.

Ističe da ministarstva prosvete i kulture moraju da se povežu u različitim programima vezanim za dečiju literaturu. "Oni se sad ponašaju kao dva paralelna sveta. Važno je da zajedno osmisle nastavu u kojoj će deca pronaći interesovanje za knjige", smatra Petrović.

Autor: Tanjug/ foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.