Uljima do savršene kože u letnjim danima!

Izvor: Svet plus, 28.Jun.2016, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uljima do savršene kože u letnjim danima!

Uz ovih par saveta vaša koža će biti besprekorno sačuvana i blistava. Ako izgorite prilikom sunčanja ili imate burne reakcije na ubode insekata, saznajte koja eterična ulja vam mogu biti od koristi.

Ako na letovanju dođe do opekotina, eterično ulje koje će vam čudesno pomoći je lavandino. Prvo što trebate učiniti je izvući toplotu iz tela pa napuniti kadu sa hladnom vodom i ledom te legnite u u nju desetak minuta. Nakon toga nanesite lavandu na opekotine, imajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << pritom na umu da će kap lavande biti dovoljna za prilično veliku površinu kože. Do sledećeg jutra koža će izgledati zdravo ali izbegavajte izlaganje suncu još sledeća dva dana.

U slučaju opekotina odlično je dodati eterično ulje lavande u macerat gospine trave (kantarion) (na 100 mililitara gospine trave dodati 40 kapi lavande) te tu mešavinu naneti na kožu. Iako je gospina trava izrazito blagotvorna za negu opečene kože, nikako je nemojte koristiti pre izlaganja suncu jer može izazvati efekt fotosenzibilnosti.

Nakon sunčanja, nanesite na telo ulje koja će prolongirati preplanulost i nahraniti kožu: u 70 mililitara bademovog ulja i 30 mililitara jojobinog ulja dodajte 10 kapi lavande, 5 kapi paprene metvice, 2 kapi geranija i 2 kapi pačulija. Ako imate mogućnost nabaviti dragoceno eterično ulje smilja – možete napraviti prekrasnu mešavinu za svakodnevnu negu kože, a osobito će vam pomoći u regeneraciji kože nakon sunčanja (zbog intenzivnog mirisa i izrazito blagotvornog delovanja par kapi smilja na 100 mililitara baznog ulja  će biti dovoljno). Smilje je jedno od ulja za koje ti nikad ne treba biti žao odvojiti više novaca – stostruko će se vratiti.

Kada osećate iscrpljenost od vrućine nanesite lavandu ili eukaliptus na slepoočnice, zadnju stranu vrata, gornju stranu stomaka i duboko diši. Povišenu temperaturu ćete sniziti tako što ćete namočiti tkaninu u vodu u koju ste dodali eterična ulja eukaliptusa, lavande i paprene metvice te nakon toga namočenom tkaninom hladte telo. Kod mučnina, povraćanja, bolova u trbuhu i proliva masirajte stomak s 20 mililitara bademovog ulja u koje ste dodali 2 kapi paprene metvice, 2 kapi lavande i 5 kapi đumbira.

Da bi ste se zaštitili od insekata napunite nekoliko posuda s vrućom vodom u koju ste kapnuli eterično ulje lavande, paprene metvice, citronele, eukaliptusa ili pačulija te ih stavite uz prozore ili na druga mesta gde bi insekti mogli ući u sobu. Pre spavanja kapnite dve kapi eteričnog ulja na vatu i stavite je blizu kreveta. Za sprečavanje sletanja insekata na kožu upotrebite lavandu i citronelu. Za umirenje kože nakon uboda kapnite kap lavande ili čajevca na mesto uboda i vrlo brzo će nestati crvenilo i svrbež. Eterična ulja geranija i paprene metvice pomoći će vam da što lakše podnesete povratak kući odnosno u kancelariju nakon dužeg odmora.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.