U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Lazar Šećerović: Za dobar provod presudni su ambijent, hrana i društvo

Izvor: Svet, 30.Avg.2014, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Lazar Šećerović: Za dobar provod presudni su ambijent, hrana i društvo

Druga “Food Talk” konferencija održaće se za manje od dve nedelje, 5. septembra, na Salašu 137, a tog dana hrana će „govoriti“ onako kako samo ona ume. Na konferenciji će prisustvovati mnogobrojni ljudi čije su profesionalne karijere usmerene ka hrani i od nje zavise, ali i svi oni koji dobru hranu vole i u njoj znaju da uživaju.
Panel „Pogodi ko dolazi na večeru“ posvećen je uzbudjivim, nekad nostalgičnim pričama, koje će nas odvesti u druga vremena ili krajeve. Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << od pripovedača biće Lazar Šećerović, profesor francuskog i engleskog jezika, čiji su preci bili čuveni državnici, političari, diplomate…
„Hrana jeste važna, ali meni je najvažnije društvo, ambijent i konverzacija. Pošto Duška i Robert žele da na Food Talk-u govorim o manirima i bontonu aristokratije, to ću činiti i u ovoj najavi“, kaže Lazar Šećerović a potom pripoveda:
„Kad ulazite u palatu u kojoj će biti večera, nailazite na veliki štafelaj, na kojem je raspored stolova, a stolovi se zovu ili po državama, ili po gradovima, cveću, ličnim imenima… Po protokolu, već vekovima, svaka dama sedi između dva kavaljera i svaki kavaljer između dve dame. Kad dođete do svog stola ugledaćete karticu, na kojoj je napisano vaše ime, a tu je i vaš meni. Postoje dve verzije postavljanja – evropska sa stoljnjacima i engleska, bez njih. Tada imate ili male setove ispod tanjira ili visoku polituru, na koju direktno idu tanjiri, čaše, tanjirići, pribor… Tačno se zna gde je svakoj od tih stvari mesto. Velika pažnja se poklanja kvalitetu porcelana, srebra, da li ima monograme, koliko je čaša i kako su raspoređene, stepenu njihove finoće… Na engleskom dvoru imate šest čaša, jer vam pre večera posluže aperitiv. Uvek imate jednu veliku, za vodu, potom četiri za vina koja prate večeru (predjelo, jelo, drugo jelo, sirevi), i na kraju za šampanjac. Naravno, večere se završavaju konjakom, koji se zajedno sa kafom pije u odvojenim salonima. Vizuelna strana večere je veoma važna, a Francuzi posebnu pažnju obraćaju na pozivnicu. Ako je lepo urađena, duhovita, a boje dobo uklopljene, to je već pola uspeha. Sada se ponovo vraćamo na prvu rečenicu… Bez obzira u kom ste delu sveta i o kakvom je obroku reč, nikad se ne zaboravlja koliko je bitno dobro društvo“, kaže Šećerović.
Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDE, a sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.
Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.
Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.
Autor: Life Content
Foto: Dragan Babović/Kuća stil/www.jelenakalicanin.com

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Peđa Nerić: Svako jelo doživljavam kao umetničko delo!

Izvor: Svet, 31.Avg.2014, 18:02

Druga “Food Talk” konferencija održaće se za manje od dve nedelje, 5. septembra, na Salašu 137, a tog dana hrana će „govoriti“ onako kako samo ona ume. Na konferenciji će prisustvovati mnogobrojni ljudi čije su profesionalne karijere usmerene ka hrani i od nje zavise, ali i svi oni koji...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.