Tuga na Novom groblju: Kolege i prijatelji se oprostili od Mire Stupice

Izvor: Svet, 23.Avg.2016, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuga na Novom groblju: Kolege i prijatelji se oprostili od Mire Stupice

Danas će na Novom groblju u Beogradu biti kremirana glumica Mira Stupica, koja je preminula 19. avgusta.
Među prvima su na Novo groblje stigli glumci Voja Brajović, Tihomir Stanić, Nikola Đuričko kao i Srđan Žika Todorović, inače bratanac Mire Stupice. On je došao u pratnji maćehe Karoline Todorović.
Legendarna glumica biće kremirana danas u 14 sati, a opelo je pola sata ranije.
Mira Stupica je bila članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja, kao i zagrebačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Hrvatskog narodnog kazališta i beogradskog Narodnog pozorišta, a veliki trag je ostavila i ulogama u Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu i Zvezdara teatru, kao i Crnogorskom narodnom pozorištu.
Neke od njenih najznačajnijih uloga su Petrunjela u Držićevom “Dundu Maroju”, Lucijeta u “Ribarskim svadjama” i naslovna uloga u “Mirandolini” Goldonija, Grušenjka u predstavi “Braća Karamazovi” i Nastasja Filipovna u “Idiotu” Dostojevskog.

Na filmu i televiziji odigrala je desetine uloga u saradnji sa značajnim rediteljima i velikim partnerima.
Dobitnica je svih najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih nagrada za glumu, od Dobričinog prstena, tri Zlatna lovor vijenca sarajevskog Meša, dve Sterijine nagrade, Zlatne arene, nagrade “Pavle Vujisić” za životno delo i mnogih drugih.
Njena knjiga “Šaka soli” nezaobilazno je štivo ne samo za ljubitelje i poznavaoca teatra, nego i kao trag i svedočanstvo o vremenu druge polovine dvadesetog veka, dobu koje je Mira Stupica snažno obeležila svojom glumačkom pojavom i javnim prisustvom.
Mira Stupica je preminula 19. avgusta, samo dva dana nakon što je proslavila 93. rođendan.
Komemoracija u Jugoslovenskom dramskom biće održana početkom septembra na Velikoj sceni pozorišta.

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tuga na Novom groblju: Kolege i prijatelji se oprostili od Mire Stupice

Izvor: Scandal.rs, 23.Avg.2016

Danas će na Novom groblju u Beogradu biti kremirana glumica Mira Stupica, koja je preminula 19. avgusta...Među prvima su na Novo groblje stigli glumci Voja Brajović, Tihomir Stanić, Nikola Đuričko kao i Srđan Žika Todorović, inače bratanac Mire Stupice. On je došao u pratnji maćehe Karoline...

Nastavak na Scandal.rs...

Oproštaj od Mire Stupice

Izvor: RTS, 23.Avg.2016

Glumica Mira Stupica kremirana je danas na Novom groblju u prisustvu članova porodice, prijatelja i kolega. . Aplauzom uz pesmu "Tiho, noći, moje zlato spava", od legendarne glumice oprostili su se predstavnici Jugoslovenskog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.