Tri decenije od smrti Zorana Radmilovića (video)

Izvor: Svet, 21.Jul.2015, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri decenije od smrti Zorana Radmilovića (video)

Danas se navršava 30 godina od smrti velikana srpskog glumišta Zorana Radmilovića. Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21.jula 1985. u Beogradu.
Po očevoj želji je upisao Pravni fakultet u Beogradu, da bi kasnije studirao i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu u Beogradu, a uporedo je glumio u KUD “Ivo Lola Ribar”.
Završio je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i od 1962 do 1968. nastupao je u Beogradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << dramskom pozorištu gde je uglavnom dobijao sporedne uloge.
Prvu veću ulogu dobija spletom srećnih okolnosti, kada posle odustajanja Ljube Tadića 1964. godine dobija glavnu ulogu u pozorišnoj predstavi Ateljea 212 “Kralj Ibi”. Na filmu je debitovao 1962. u ostvarenju Jovana Živanovića “Čudna devojka”, a u karijeri je imao više od 200 uloga na filmu.
Ostao je prepoznatljiv po ulozi Radovana u predstavi “Radovan III” i svoju poslednju predstavu je održao 9. juna 1985 uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio.
U Zaječaru ulica u kojoj se rodio nosi njegovo ime, a od 1991. godine se dodeljuje nagrada “Zoranov brk” na manifestaciji “Dani Zorana Radmilovića” ustanovljenoj u njegovo ime.
Pre pet godina, na dan Radmilovićeve smrti u Mileševskoj ulici u Beogradu, postavljena je spomen ploča u čast Zorana Radmilovića u organizaciji Ateljea 212 i opštine Vračar. Zaposleni u zaječarskom pozorištu, koje nosi njegovo ime, danas će položiti cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću u Zaječaru.

Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Tri decenije od smrti Zorana Radmilovića (video)

Izvor: Scandal.rs, 21.Jul.2015

Danas se navršava 30 godina od smrti velikana srpskog glumišta Zorana Radmilovića. Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21.jula 1985. u Beogradu...Po očevoj želji je upisao Pravni fakultet u Beogradu, da bi kasnije studirao i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.