Rezultat je sve iznenadio: Zakačili su DNK za raketu i poslali je u svemir

Izvor: Svet, 28.Nov.2014, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultat je sve iznenadio: Zakačili su DNK za raketu i poslali je u svemir

Molekuli DNK mogu da prežive ekstremne uslove u svemiru i povratak u Zemljinu atmosferu, otkrivaju naučnici. Oni su pričvrstili male dvostruke lance DNK na spoljašnji omotač rakete i tvrde da su bili “potpuno iznenađeni” kada se više od polovina uzoraka vratila netaknuta, uprkos izloženosti temperaturama od preko 1.000 stepeni Celzijusa. Oni kažu da ova činjenica povećava izglede da vanzemaljski molekuli života iz svemira dospevaju na Zemlju.
Istraživanje, objavljeno u časopisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << “Plos One”, obavili su naučnici Univerziteta u Cirihu.
Suborbitalna mislija “Texus-49”, lansirana je iz evropske baze “Esrenjdž” u Kiruni (Švedska) i prvobitno je imala cilj da ispita uticaj gravitacije na gene ljudskih ćelija smeštenih u unutrašnjosti rakete.
Naučnici su, međutim, odlučili da ispitaju i posledice koje će putovanje kroz svemir imati na DNK pričvršćen na spoljašnji omotač rakete i ustanovili da su molekuli preživeli.
Mnogi naučnici veruju da su komete donele na Zemlju glavne organske komponente života (npr. aminokiseline) u ranom periodu njenog postojanja. Neki, međutim, idu još dalje i tvrde da DNK, esencijalni molekul života, može da stigne na Zemlju u meteorskoj prašini, pri čemu 100 tona ove prašine padne na Zemlju svake godine – pojava poznata kao panspermija.
Po povratku iz svemira čak 53 odsto DNK izvađeno je iz zareza na glavama šrafova, pri čemu je jedna trećina u potpunosti sačuvala funkcionalnost.
“Ova studija dokazuje da je genetska informacija iz DNK sposbna da preživi ekstremne uslove u svemiru i povratak u Zemljinu atmosferu”, kaže profesor Oliver Urlih sa Univerziteta u Cirihu.
Istraživanje takođe navodi na zaključak da prilikom misija u svemiru treba biti oprezan zbog opasnosti od kontaminacije.
“Rezultati pokazuju da nipošto nije isključeno da, uprkos merama predostrožnosti, svemirske letelice ponesu na odredište DNK sa Zemlje.”
Ruski kosmonauti su u avgustu na spoljašnjoj strani Međunarodne svemirske stanice otkrili tragove planktona i drugih živih mirkoorganizama. Oni tvrde da plankton nisu poneli sa sobom prilikom lansiranja, već da da su ga donele vazdušne struje sa Zemlje.
Za divno čudo, sićušni organizmi uspeli su da prežive u vakuumu, uprkos niskim temperaturama, nedostatku kiseonika i kosmičkom zračenju.
Izvor: Dejli mejl
Foto: Wikimedia Commons/Gaelen Marsden
 

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.