Predstava “Talerhof” iz Graca večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Izvor: Svet, 27.Nov.2014, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava “Talerhof” iz Graca večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Mini festival “Pali anđeo istorije 1914/2014” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) zatvara večeras predstava Šaušpilhausa iz Graca “Talerhof” po tekstu Andžeja Stasjuka u režiji Ane Badore.
Projekat “Pali anđeo istorije 1914/2014″ deo je programa obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.
Do sada su izvedene predstave “1914” u režiji Roberta Vilsona i produkciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Narodnog pozorišta iz Praga i “Zmajeubice” po tekstu Milene Marković u režiji Ive Milošević u produkciji JDP-a.
Predstava “Zmajeubice” je ove jeseni gostovala u Pragu i Gracu.
Talerhof je drugo ime aerodroma u Gracu, gde je 1914. bio koncentracioni logor u koji su sa istočnih granica Austrougarske monarhije deportovani teretnim vagonima civili za koje se sumnjalo da su naklonjeni Rusiji.
Poljskog pisca Stasjuka, koji je svojevremeno bio prognan iz domovine, pozvao je Šaušpilhaus da napiše komad u kojem će ispričati priču o stradanju tih ljudi. Autor je u jednom luku povezao Prvi svetski rat sa našom današnjicom i izvio most od najudaljenijih tačaka u Galiciji do Graca, najavio je JDP.
Rediteljka Badora, rođena u Poljskoj, od 2006. vodi Šaušpilhaus u Gracu, a od naredne sezone biće umetnički direktor bečkog Folksteatra.
Izvor: Tanjug
Foto: Promo/jdp.rs

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Novosadska predstava "Priče iz Bečke šume" u Beogradu

Izvor: Press, 28.Nov.2014, 08:28

. Predstava "Priče iz Bečke šume", po tekstu Edena fon Horvata, u režiji Ive Milošević i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada gostovaće večeras na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.