Portugal prodaje slike da popuni budžet

Izvor: Svet, 31.Avg.2014, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugal prodaje slike da popuni budžet

Vladi Portugala odobreno je da proda kolekciju od 85 slika španskog umetnika Huana Miroa koje su u njenom vlasništvu pošto je tamošnje regulatorno telo odlučilo da se ne uvrsti u kulturno nasleđe zemlje, što bi sprečilo njenu prodaju.
Kolekcija pripada vladi od 2008. godine posle nacionalizacije banke BNP u Portugalu i vlada je želela da proda slike da popuni budžet.
Ta odluka je izazvala negodovanje opozicije i krugova iz kulture, a prodaja kolekcije je dva puta odložena dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << se čekala odluka o tome da li je deo kulturnog nasleđa.
Kako je saopšteno u portugalskom Službenom glasniku, Uprava za kulturno nasleđe se na kraju odlučila da kolekciju ne uvrsti u kulturno blago zemlje, čime se olakšava njen izlazak iz Portugala i prodaja.
Prodaja kolekcije predviđena u aukcijskoj kući Kristi u Londonu bila je odložena u februaru i u junu. Aukcijska kuća Kristi utvrdila je početnu cenu od 36,4 miliona evra za celu kolekciju.
Jedan milioner iz Angole koji živi u Portugalu u aprilu je ponudio 44 miliona evra za celu kolekciju u želji da slike ostanu u Portugalu.
Izvor: Blic
Foto: Facebook

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.