#Porodicnefirme2015 Vladimir Hrle: Prelazak prve generacije vlasnika u drugu prvi je signal za uvođenje porodičnog upravljanja

Izvor: Scandal.rs, 28.Nov.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

#Porodicnefirme2015 Vladimir Hrle: Prelazak prve generacije vlasnika u drugu prvi je signal za uvođenje porodičnog upravljanja

U organizaciji Color Press Grupe i Centra za edukaciju “Pro Educa” 30. novembra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, održaće se drugi po redu Poslovni forum “Porodične firme – Stub razvoja ekonomije“.

Poslovni forum će okupiti privrednike i stručnjake iz ove oblasti u Srbiji i regionu. Na otvaranju će govoriti Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Robert Čoban, presednik Color Press Grupe.

Kroz panel diskusije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << studije slučaja prisutni će imati priliku da čuju na kakve sve izazove nailaze porodične firme u Srbiji, šta menadžeri porodičnih firmi treba da rade u krizi, govoriće se i o angažovanju spoljnih menadžera, prenosu vlasništva, sistemu odlučivanja i aktuelnim tržišnim uslovima poslovanja.

Na panelu “Izazovi za porodične firme u Srbiji” učestvuje i Vladimir Hrle, advokat, koji sarađuje sa IFC-om, kao konsultant za korporativno upravljanje, gde radi sa raznim vrstama kompanija, na uspostavljanju efikasnijih sistema upravljanja.

International Finance Corporation je deo World bank Group i međunarodna finansijska institucija, koja, između ostalog, radi i na unapređenju korporativnog upravljanja u privatnom sektoru. Možete li nam reći nešto više o njoj i njenoj ulozi i ciljevima, u tom smislu?

– IFC radi sa privatnim i porodičnim, kompanijama, najpre kroz takozvane dubinske analize stanja u kompaniji, davanjem preporuka za unapređenje, radom na impementaciji preporuka i treninzima, zatim sa regulatornim telima i zakonodavcima, na pisanju kodeksa, pravila i zakona i savetuje u primeni tih akata. Najzad, IFC radi i na ukupnom podizanju znanja o značaju korporativnog upravljanja, učestvovanjem na raznim javnim skupovima i upoznavanjem sa raznim pisanim i štampanim materijalima, koji se tiču korporativnog upravljanja. Na primer, objavili smo priručnik za upravljanje porodičnim firmama, koji je preveden na 19 jezika, uključujući i srpski. Dobro korporativno upravljanje doprinosi održivom ekonomskom razvoju poboljšanjem učinka preduzeća i povećanjem njihovog pristupa svežem kapitalu. Dakle, usvajanjem najboljih praksi upravljanja, postiže se krajnji cilj – da se pojača sposobnost kompanija i tržišta, za privlačenje kapitala, odnosno investicija, što pospešava rast kompanija, stvara nova radna mesta i pozitivno utiče na ukupan rast tržišta.

Postoje brojne faze u razvoju porodične firme koje signaliziraju da je vreme da se ozbiljno razmisli o uvođenju instrumenata porodičnog upravljanja. Koje su najčešće?

– Najčešće to je faza prelaska sa prve generacije vlasnika u drugu, jer se tada porodičnoj firmi

priključuju nove generacije i novi članovi uprave. To podrazumeva različite ideje i mišljenja o tome kako treba voditi firmu i određivati njenu strategiju, obzirom da kada je kompanija još u početnoj fazi, može biti vidljivo vrlo malo problema u pogledu porodičnog upravljanja, jer većinu odluka donose sami osnivači. U drugoj fazi treba uspostaviti jasne strukture porodičnog upravljanja koja će uvesti disciplinu među članovima porodice, sprečiti potencijalne sukobe i obezbediti kontinuitet firme. Takođe, porodične firme se suočavaju sa manje-više univerzalnim izazovima, kao što su (i) složenost pri upravljanju firmom, obzirom da je nužan upliv porodičnih odnosa, zbog čega je neophodno razdvojiti privatno i poslovno, (ii) nedostatak formalnih procedura i praksi, i (iii) nedostatak discipline, kroz zapostavljanje važnih strateških oblasti, na primer, planiranje sukcesije ključnih upravljačkih funkcija, zapošljavanje člana porodice u firmi i zapošljavanje kvalifikovanih spoljnih rukovodilaca.

IFC nudi određen set instrumenata porodičnog upravljanja, koji su deo IFC-ove metodologije korporativnog upravljanja. Koji su to instrumenti, kakvu funkciju imaju i kakva je uspešnost njihove primene?

– IFC je razvio specifičnu metodologiju za upravljanje u porodičnim firmama, čiji je centralni deo matrica za ocenu upravljanja u porodičnim firmama. Takođe, postoji i poseban toolkit tj. alat, sačinjen od različitih vrsta referenci najboljih praksi i modela dokumenata. Svrha ovih instrumenata je da, nakon ocene trenutnog stanja, daju preporuke za unapređenje određenih oblasti porodičnog upravljanja:odbor direktora, unutrašnje kontrole, menadžment. Na osnovu tih preporuka se ide u implementaciju, koja može trajati i do godinu dana, pa i duže. Međunarodno priznatu opštu IFC metodologiju, sada primenjuje više od 30 međunarodnih razvojnih finansijskih institucija ( EBRD, European Investment Bank itd), a sam IFC pruža savetodavne usluge u oblastima upravljanja više od 15 godina. Uradili smo dubinske analize u više od 1.000 kompanija, čime je tim kompanijama omogućen pristup kapitalu u uznosu od 5 milijardi dolara. Sa zakonodavne strane, IFC je učestvovao u donošenju više od 80 zakona, kodeksa i raznih drugih regulativa, sa ciljem poboljšanja dobrih praksi upravljanja u firmama.

Detaljan program i način prijave pronađite OVDE

Nastavak na Scandal.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.