Ovako kikiriki čuva vaše zdravlje

Izvor: Svet plus, 04.Maj.2016, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako kikiriki čuva vaše zdravlje

Da li ste upoznati sa svim blagodatima kikirikija? Samo malo ove namernice nedeljno uticaće pozitivno na vaše zdravlje!

Dobra vest za ljubitelje kikirikija: konzumiranjem samo 30 g ove namirnice nedeljno (uz inače uravnotežen jelovnik) mogla bi da se smanji smrtnost od kardiovaskularnih poremećaja za 23-28 odsto, a u slučaju drugih oboljenja za 17-21 odsto! Do ovog zaključka došli su američki naučnici sa Univerziteta Vanderbilt, nakon višegodišnjeg proučavanja načina >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << ishrane oko 70.000 Amerikanaca i 130.000 Kineza. Bogat proteinima, vitaminima, oligo-elementima, vlaknima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama, kikiriki je istovremeno hranljiv i lekovit. Među mnoštvom korisnih sastojaka, ova omiljena grickalica svih generacija, obiluje inače deficitarnim gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom, fosforom... I što je veoma važno, ne sadrži holesterol.

Njegovi vitamini B grupe deluju umirujuće na nervni sistem, zbog čega se posebno preporučuje kao antistres hrana. Ostali sastojci okrepljuju organizam, poboljšavaju memoriju i pažnju, poboljšavaju sluh, smiruju dugotrajan suvi kašalj. Vitamin E stimuliše funkciju polnih žlezda i pozitivno utiče na potenciju.

Istraživači sa švedskog univerziteta u Linkopingu otkrili su da aminokiselina agrinin, koje u kikirikiju ima u izobilju, deluje na uzročnika tuberkuloze, pomažući bržem ozdravljenju obolelih. Do ovog zaključka su došli posle lečenja 120 obolelih kojima su svakodnevno davali po 30 grama kikirikija. Agrinin ima ključnu ulogu u stvaranju azotnog oksida koji štiti organizam od uzročnika tuberkuloze.

Umereno konzumiranje nesoljenog kikirikija reguliše nivo glukoze u krvi dijabetičara (tip 2), triglicerida i holesterola.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.