Napravili kameru koja se sama puni i može zauvek da snima

Izvor: Svet, 19.Apr.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napravili kameru koja se sama puni i može zauvek da snima

Puniti baterije telefona i drugih gedžeta ponekad je prava gnjavaža, pogotovo kada ste na putu. I dok se veliki proizvođači takmiče ko će ponuditi bolju, jaču i dugotrajniju bateriju, jedan naučni tim sa univerziteta Kolumbija u SAD-u ostvario je nešto drugačije – kreirali su prvu video kameru koja se sama puni.
Rezolucija nije sjajna i kamera može da snimi jednu sliku po sekundi u dobro osvetljenom prostoru, ali teoretski, dok ima izvor svetlosti, može da snima video beskonačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << dugo, objavio je tim profesora Šri Najara.
Senzori koji hvataju sliku za digitalnu kameru i senzori koji pretvaraju svetlo u struju u solarnim ćelijama oslanjaju se na istu tehnologiju, a naučnici su sada naumili da naprave senzor koji radi obe radnje, i tako da dobiju kameru koja se sama napaja.
Prototip kamere iz tima profesora Najara sastavljen je od priručnih delova i nije baš posednji krik dizajna, ali potencijalno bi ova kamera mogla da znači veliku promenu na tržištu. Senzor ima samo 30×40 piksela i prvo meri intenzitet svetla koji stiže kroz sočivo senzora, a potom pretvara svetlost u struju. Sama kamera piksele prebacuje između dva moda u kojima se napuni za trenutak, pa okida fotografiju i sve to ponavlja u krug. Nema ni bateriju, već samo kondenzator u kojem se sprema energija potrebna za okidanje fotografija.
Usred smo revolucije. Naš eksperiment bi mogao da utiče na razna digitalna područja, poput nosivih uređaja, senzorskih mreža, zdrave okoline, pa čak i da donese novitete u lečenju i brizi za pacijente. Kamera koja bi večno mogla da radi, bez spoljašnjeg napajanja bila bi neverovatno korisna“, poručuje profesor Najar.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Napravili kameru koja se sama puni i može zauvek da snima

Izvor: Scandal.rs, 19.Apr.2015

Puniti baterije telefona i drugih gedžeta ponekad je prava gnjavaža, pogotovo kada ste na putu. I dok se veliki proizvođači takmiče ko će ponuditi bolju, jaču i dugotrajniju bateriju, jedan naučni tim sa univerziteta Kolumbija u SAD-u ostvario je nešto drugačije – kreirali su prvu video...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.