Možda je uobičajeno ali zašto slonovi imaju bore?

Izvor: Svet, 05.Mar.2015, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Možda je uobičajeno ali zašto slonovi imaju bore?

Mnoge stvari primećujemo na životinjama prihvatamo ih kao nešto uobičajeno za određenu vrstu ili rasu. Međutim, da li ste se ikad zapitali zašto neke životinje imaju, na primer bore, a druge ne?
Neke životinje zaista imaju bore i mi to znamo, ali verovatno nikad nismo razmišljali o tome. Setimo se slona. Koža mu je potpuno izborana. Da li ste se zapitali zbog čega?
Kako navodi Katlin Garigan iz fondacije “Afrička divljina”, ovi nabori im pomažu da održavaju optimalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << temperaturu tela, odnosno da bi se rashlađivali. Slonovi imaju nekoliko znojnih žlezda, ali ih ne koriste za regulisanje temperature tela, tako da se oni štite od pregrevanja preko svoje “vrećaste” kože.
Naime, u naborima kože im se zadržava vlaga, koja je tu zaštićena, pa stoga sporije isparava. Na takav način se oni preko kože rashlađuju i održavaju temperaturu tela.
Uostalom, primetićete da su slonovi u savanama više izborani od onih koji su u šumama. Evolucija se pobrinula za to da određene rase razviju karakteristike koje im omogućavaju da prežive, a savanski slonovi su više izloženi vrućinama, te im je potrebnije duže zadržavanje vlage.
Međutim, slonovi nisu jedine izborane životinje. Setimo se, sada, sve popularnijeg kućnog ljubimca – šar peja. Ako ovaj pas ne uveseljava vaš dom, sigurno se sećate reklame protiv bora, koja je ovog krznenog drugara proslavila. Zovemo ga “izborani pas”, ali zašto?
Ne tako davne, 2008. godine istraživači Univerziteta u Barseloni, Autonoma, su otkrili genetsku mutaciju koja je zaslužna za karakterističan izgled ove rase. Ova mutacija je povećala proizvodnju prirodnog jedinjenja hijaluronske kiseline.
Doduše, za razliku od nas, koji godinama postajemo sve više izborani, šar pej što je stariji, ima sve manje bora. Dok je štene, ne samo da je izboran, već mu visi koža, koja se vremenom sve više zateže, a bore se zadržavaju u predelu glave i vrata.
Izvor: Srbija danas
Foto: Print screen

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Možda je uobičajeno ali zašto slonovi imaju bore?

Izvor: Scandal.rs, 05.Mar.2015

Neke životinje zaista imaju bore i mi to znamo, ali verovatno nikad nismo razmišljali o tome. Setimo se slona. Koža mu je potpuno izborana. Da li ste se zapitali zbog čega?..Kako navodi Katlin Garigan iz fondacije “Afrička divljina”, ovi nabori im pomažu da održavaju optimalnu temperaturu...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.