Hobgenov test: Žabe otkrivaju da li ste u drugom stanju?

Izvor: Svet, 22.Dec.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hobgenov test: Žabe otkrivaju da li ste u drugom stanju?

Do šezdesetih godina prošlog veka, žene su često, kada bi posumnjale da su u drugom stanju, utvrđivale trudnoću tako što bi svoj urin ubrizgale u žabu. Kako je funkcionisao ovaj metod?
Ovako: 1-2 ml prvog jutarnjeg urina bi se ubrizgalo u žabinu leđnu limfnu kesu ujutro, a žene bi uveče proverile u kakvom je životinja stanju.
Ukoliko je žena trudna, kod žaba dolazi do provocirane ovulacije, odnosno životinja u nizu izbacuje jajne ćelije koje je moguće videti golim okom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Reč je o jajnim ćelijama koje u proleće imamo priliku da vidimo u vodi i koje nazivamo žabokrečinom.
Ovaj neobičan metod naziva se Hobgenov test i izvodi se ženkama žabe, ali samo jedne vrste – Xenopus laevis, koja živi u Africi i koja je izvožena u svet baš kako bi poslužila kao test za utvrđivanje trudnoće.
Izvor: nacionalna geografija
Foto: Sipa

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.