Filozofski teatar za one koji žele da promišljaju

Izvor: Svet, 29.Nov.2015, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filozofski teatar za one koji žele da promišljaju

Nakon vrlo uspešne prve sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Filozofski teatar dolazi i u Beograd, na inicijativu Maje Pelević, a prvi gost biće italijanski filozof Franko Bifo Berardi.
Filozofski teatar pokrenuo je u HNK- u hrvatski filozof Srećko Horvat sa željom da ponovo uspostavi blisku vezu između filozofije i pozorišta. Prema rečima Maje Pelević, Filozofski teatar je zamišljen kao serija razgovora, predavanja, debata sa publikom, sa izvesnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << pozorišnim elementima kao što su javna čitanja filozofskih tekstova i druge vrste inscenacija filozofskih dela.
“Verujem da će publici biti vrlo zanimljivo da čuje i razgovara o aktuelnim temama današnjice – od izbegličke krize i terorizma, pa do promišljanja o budućnosti levice”, rekla je Pelević za domaće agencije.
Ona je izrazila nadu da će Filozofski teatar biti inspirativan i za dramske stvaraoce i da će možda pokrenuti bar u idejnom smislu neke nove interesantne projekte u budućnosti.
Pelević je srela Horvata pre nekoliko meseci i predložila mu saradnju između HNK iz Zagreba i Narodnog pozorišta u Beogradu.
“Smatram da upravo narodna pozorišta treba da budu mesto ovakvih dešavanja gde će se promišljati neka drugačija budućnost i kritički sagledavati ne baš tako sjajna sadašnjost u kojoj se nalazimo”, naglasila je ona.
Pelević kaže da je Filozofski teatar namenjen svakome ko želi da poseti pozorište sa ciljem da promišlja, a ne da se razonodi.
“Ono što je vrlo bitno je to da je Filozofski teatar zamišljen bez četvrtog zida što znači da je jedan deo večeri svakako ostavljen za publiku, njena pitanja i refleksije”, dodala je ona.
Pelević je rekla da je u poslednje vreme često prisustvovala predstavama koje po svaku cenu žele da budu društveno angažovane, a zapravo su vrlo apolitične.
“Društveni angažman u pozorištu ne sme da se zasniva na bezbednoj poziciji ni stvaraoca ni gledaoca. Onog trenutka kad je publika stavljena u bezbednu poziciju iz koje posmatra predstavu kao da su to neki drugi ljudi, kao da nema veze sa tim, kada se publika ruga ‘nekom drugom’ bez osećaja da i sama u tome učestvuje, mi više nismo na polju društvenog angažmana. Kada je predstava zaista društveno angažovana, ona ne treba da bude nimalo prijatna, ona treba da poziva na preispitivanje, a ne na osuđivanje ‘nekih drugih koji su krivi za sve'”, naglasila je Pelević.
Filozofski teatar je u Zagrebu do sada ugostio značajne intelektualce poput Tomasa Piketija, Slavoja Žižeka, Julije Kristeve, Vanese Redgrejv.
Prvi gost Filozofskog teatra na sceni “Raša Plaović” biće 1. decembra Franko Bifo Berardi. U razgovoru sa Srećkom Horvatom, Bifo će govoriti o aktuelnim temama današnjice, a njegov rad biće predstavljen srpskoj publici kroz tekstove koje će čitati Slobodan Beštić.
Pelević je za 14. februar najavila specijalni Filozofski teatar o ljubavi.

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

“Filozofski teatar” za one koji žele da promišljaju

Izvor: Scandal.rs, 29.Nov.2015

Nakon vrlo uspešne prve sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Filozofski teatar dolazi i u Beograd, na inicijativu Maje Pelević, a prvi gost biće italijanski filozof Franko Bifo Berardi...Filozofski teatar pokrenuo je u HNK- u hrvatski filozof Srećko Horvat sa željom da ponovo uspostavi...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.