Džejn Džejkobs - 100 godina od rođenja slavne novinarke!

Izvor: Svet plus, 04.Maj.2016, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džejn Džejkobs - 100 godina od rođenja slavne novinarke!

Džejn Džejkobs bila je američko-kanadski novinar, autor i aktivista, najpoznatija po svojoj knjizi "Smrt i život velikih američkih gradova".

Džejn Džejkobs je poznata po tome što je organiziovala proteste da bi sačuvala svoje naselje Grinič Vilidž, ali i drugih naselja od njihovog uništavanja. Imala je ključnu ulogu u sprečavanju izgradnje autoputa koji je trebao da bude izgrađen u Donjem Menhetnu i direktno prošao kroz naselja Soho i Mala Italija i uhapšena je >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << 1968.godine zbog podsticanja naroda da se bune na javnoj raspravi o ovom projektu.

Kao majka i autor, kritikovala je stručnjake iz oblasti urbanizma u kom su dominirali muškarci. Zvali su je "domaćicom" i "ludom ženom". Kritikovali su je što nema diplomu i ne razume urbanizam. Nisu je razumeli, a imala je šta da kaže.

Rođena je na današnji dan 1916. u Skrantonu, u Pensilvaniji, a zatim se preselila u Toronto, gde je i preminula 2006. Autor je naslova Smrt i život velikih američkih gradova (The Death and Life of Great American Cities, 1961), Privreda gradova (The Economy of Cities, 1969), Pitanje separatizma: Kvibek i borba za suverenost (The Question of Separatism: Quebec and the Struggle over Sovereignty, 1980), Gradovi i bogatstvo nacija (Cities and the Wealth of Nations, 1984).

Nastavak na Svet plus...






Povezane vesti

100 GODINA OD ROĐENJA SLAVNE NOVINARKE: Na današnji dan rođena je Džejn Džejkobs

Izvor: Kurir, 04.Maj.2016

...Najpoznatija po svojoj knjizi "Smrt i život velikih američkih gradova", a oganiziovala je i proteste kako bi sačuvala svoje naselje Grinič Vilidž od uništenja..Njena uloga je bila ključna u sprečavanju izgradnje autoputa koji je trebao da bude izgrađen u Donjem Menhetnu i direktno prošao...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.