Džabe smo krečili ako posle vežbanja radimo ove stvari

Izvor: Svet, 05.Mar.2015, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džabe smo krečili ako posle vežbanja radimo ove stvari

Svi pazimo da prilikom vežbanja ne pravimo nikakve greške, ali posle vežbanja neretko nam se nesvesno potkrade njih čak sedam, koje sabotiraju napore da smršamo i imamo lepo telo.
Mnogi će treneri reći kako se stvarni napredak događa upravo kada izađemo iz teretane. I uop[te nisu daleko od istine.
Evo u čemu najčešće grešite:
1. Zaboravljate da se istegnete
Posle vežbanja mišići su napeti, uključujući i srce, pa istezanje nikako ne bismo smeli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << preskačemo. Istezanjem će popustiti napetost u mišićima i povećaće se fleksibilnost tela. Istraživanja pokazuju kako istezanje nakon vežbanja redukuje bol u mišićima koja bi mogla da se pojavi i idući dan.
2. Ne dajete vremena organizmu da se ohladi
Vežbanjem naše telo tera srce da brže radi i potrebno nam je više kiseonika, kako za srce tako i za protok krvi, jer je cirkulacija pojačana. Zato nije preporučljivo odmah posle vežbanja leći i odmarati se. Umesto da se odjednom “ugasite”, smirite tempo vežbanja lagano hodajući na traci kako bi vam se smirili otkucaji srca. Ukoliko naglo prestanete s vežbanjem, dok su otkucaji srca najbrži a telu treba najviše kiseonika i cirkulacija je na najjačoj brzini, moglo bi da vam se zavrti u glavi.
3. Jedete odmah posle vežbanja
Hrana bogata proteinima pomoćiće vašim mišićima da se oporave i formiraju na pravi način, ali ta hrana trebalo bi da sadrži proteine u kombinaciju sa ugljenim hidratima, poput proteinskih šejkova i jogurta pomešanog sa koštunjavim ili bobičastim voćem. Ali s prvim obrokom trebalo bi da sačekate 15 do 30 minuta posle vežbanja.
4. Jedete sve
Mnogi još veruju da posle vežbanja mogu malo “zgrešiti” s hranom jer su se istrošili, pa neretko ne biraju hranu jer misle da su ionako izgubili dovoljno kalorija. Istraživanja imaju malu utehu za sve njih jer kažu da je u redu s vremena na vreme pojesti neku hranu koju poželite, ali tokom preostalog vremena jednostavno morate da birate zdravu hranu.

5. Ne unosite dovoljno tečnosti
Kako biste nadoknadili tečnost koju ste izgubili vežbanjem, potrebno je unositi dovoljno tečnosti. To je važno i zbog toga jer će dovoljno tečnosti smanjiti mišićnu osetljivost, povećati fleksibilnost i dati vam snagu.
6. Ne spavate dovoljno
Još jedna bitna stavka koju često zanemarimo pošto nas ponese adrenalin vežbanja jeste – važnost sna. Telu treba odmor i energija kako bi izgradilo mišiće. Ako ne spavate dovoljno, kao da kažnjavate sami svoje telo.
7. Popijete čašicu alkohola ili gaziranog pića
Posle treninga je najbolje piti vodu kako bi organizam dobio dovoljno tečnosti. Alkohol uzrokuje dehidrataciju, usporava rast mišića, a ni gazirani sokovi nisu najbolje rešenje. Kada se telo dovoljno hidrira vodom i napunite ga energijom, tek onda možete da se počastite pićem po želji.

 

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Džabe smo krečili ako posle vežbanja radimo ove stvari

Izvor: Scandal.rs, 05.Mar.2015

Mnogi će treneri reći kako se stvarni napredak događa upravo kada izađemo iz teretane. I uop[te nisu daleko od istine...Evo u čemu najčešće grešite:..1. Zaboravljate da se istegnete..Posle vežbanja mišići su napeti, uključujući i srce, pa istezanje nikako ne bismo smeli da preskačemo....

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.